Hvordan etablere en nettavis?

Bruk litt tid på å velge en løsning som dere lett lærer og kan raskt ta i bruk. Dersom dere selv ikke har kunnskap eller ferdigheter mht. til å etablere en nettside, er skolens IKT-ansvarlige rette person å søke råd hos.

“Bruke verktøy for å produsere og redigere tekst, film og lyd.” – Sitat fra læreplanen

Velg en løsning som er enkel i bruk

Det finnes mange løsninger. Et råd er å tenke enkelt. Bruk litt tid på å velge en løsning som dere lett lærer og kan raskt ta i bruk. Dersom dere selv ikke har kunnskap eller ferdigheter mht. til å etablere en nettside, er skolens IKT-ansvarlige rette person å søke råd hos. Det finnes mange løsninger, og nye muligheter utvikles stadig. Alle skoler har egne nettsider på kommunens server. Det kan være mulig å lage eget område for skoleavis her.

Redaktøransvaret må ivaretas

Når du velger editor, er det viktig at den kan avgrense hvem som har mulighet til å publisere direkte. Det vil si at at skribentene/journalistene må levere stoffet til et ”venterom” (skribentnivå), mens det kun er redaktøren som kan publisere (redaktørnivå).

Skoleaviser.no

Skoleaviser.no er et gratis skoleavis-verktøy for lærere og elever. Løsningen krever ingen tekniske forkunnskaper og gjør det enkelt å etablere, administrere og distribuere digital skoleavis. Verktøyet støtter mobil publisering, ulike videoplattformer og dokumentformater og rettigheter til elevjournalister.

Skoleaviser.no kommer også med en app for IOS og Android hvor elever, foreldre og andre kan følge sine skoleaviser for pushvarsel når nye saker publiseres.

Skoleavis på eget nettsted

Skal en lage et eget nettsted, trenger en i utgangspunktet:

  1. Et publiseringsprogram (også kalt CMS Content Management System eller web editor) hvor innhold legges inn
  2. Servereplass på et web-hotell hvor nettsiden lastes opp
  3. Et domenenavn slik at leseren kan finne nettstedet

Opprinnelig var det å lage en webside kun en oppgave for eksperter. Du var nødt til å lære og kode websidespråket HTML (Hyper Text Markup Language) “for hånd” i et tekstredigeringsprogram.

Utvikling av såkalte WYSIWYG (What You See Is What You Get) publiseringsprogram har gjort det lettere å lage hjemmeside. I et slikt program kan du arbeide med tekst og bilder omtrent slik du er vant til i et tekstbehandlingsprogram.

Publiseringsprogrammer kan kjøpes, men det finnes også gode gratis programmer. De fleste programmene gir en mulighet til å velge mellom ulike designmaler og legge til eller koble ut ulike funksjoner. Når du har valgt en mal, kan du konsentrere deg om å innholdet. Programmet ordner automatisk utseende.

Stort sett kan all programvare for webredigering som finnes på markedet, brukes sammen med de fleste web-hoteller. Mange web-hoteller tilbyr også publiseringsprogram, som kan egne seg godt for skoleavis, inklusive i ”romprisen”.

En web editor trenger altså ikke lenger å være en programvarepakke som du kjøper i en butikk og tar med deg og installerer på din egen datamaskin.

På samme måte som andre typer programvare, kan web editoren være web-basert. Når den ligger online, kan den brukes fra alle datamaskiner med tilgang til internett.

Skoleavis på blogg. Enkelt og greit.

En enkel og rask løsning for å publisere elevtekster, bilder eller videoer på nett, er å bruke et av de mange gratis bloggverktøyene. Disse ligger klar til bruk. Det er bare å registrere seg, øve litt og sette i gang.

Eksempler på slike er:

  • Blogger.com: Gratis, enkelt og intuitivt.
  • Wordpress.com: Gratis og mye brukt verktøy til å lage nettside eller blogg. Undersøk flere bloggverktøy og finn ett som du er komfortabel med og som kan gjøre nytten.

Web-baserte  ferdigløsninger som koster noe, men ikke så mye...

Det finnes en rekke tilbud om ferdigløsninger, som koster litt, men som fungerer godt.

Et eksempel:

123hjemmeside.no: Norsk språk. Meget enkel i bruk. Fri testperiode før betaling.