Konsekvenser for lønn og andre økonomiske/lønnsrelaterte forhold

5. Konsekvenser for lønn og andre økonomiske/ lønnsrelaterte forhold

5.1 Lønn

Bedriftens lønnsforpliktelser opphører når arbeidsstansen inntrer.

Lønnsutbetaling: Opptjent lønn utbetales senest første lønningsdag etter at konflikten er avsluttet.

5.2 Lønnstrekk ved streik - turnusarbeid

Det er NHOs og Mediebedriftenes felles oppfatning at når den faste lønnen utbetales som månedslønn, vil det korrekte være å trekke alle de streikende, enten de skal arbeide eller ha fridag, med den samme daglønnen basert på et gjennomsnittlig antall arbeidsdager per måned. De som skulle ha arbeidet og skulle ha mottatt skift-/vakttillegg mv. skal i tillegg trekkes for de(t) tillegg de normalt ville ha opptjent.

Det rettslige grunnlag er her at arbeidstakerne har sagt opp sitt arbeidsforhold fra det tidspunkt konflikten inntrer. Dette gjelder samtlige som er omfattet av plassoppsigelsen og plassfratredelsen, enten de skulle ha arbeidet eller ha hatt fridag.

LO har i tvisteprotokoll med NHO etter tariffoppgjøret i 2000 gitt uttrykk for en annen oppfatning. Saken ble imidlertid ikke forfulgt rettslig.

Dersom medarbeidernes faste lønn utbetales per time eller per dag er det derimot det vanligste å trekke de som er tatt ut i konflikt, på samme måte som beskrevet nedenfor i pkt. 8.3 i forbindelse med permittering. Dette er følgelig særlig aktuelt for avisbud.

5.3 Ferie og feriepenger

Fastsatt ferie skal gå som normalt. Det betales ut feriepenger, men bare for den avtalte ferieperioden. Dette er i samsvar med ferielovens bestemmelser om at feriepenger utbetales når ferien avvikles. Om ferien avsluttes under konflikt, skal arbeidstakere gå fra ferie rett ut i konflikt ved feriens avslutning. De skal derfor ikke ha lønn eller feriepenger ut over fastsatt ferie. Mange bedrifter utbetaler "feriepenger" i juni, mens ferien som oftest avvikles i juli/august. I realiteten er utbetalingen i juni, "lønn" + feriepengetillegget. Siden arbeidsgiver ikke skal betale "lønn" under en konflikt, så skal "juni lønnen" ha fratrekk for antall streikedager. Ellers må det gjøres fratrekk i "feriepengene" når ferien avvikles senere. Dette anbefales ikke. Som nevnt over, det oppstår ingen problemer vedr. utbetaling av feriepenger når ferien avvikles i juni under en eventuell konflikt.

5.4 Annen lønnet fritid

I forbindelse med konflikt blir arbeidsavtalene sagt opp.

Det innebærer at en konflikt også omfatter ansatte som har fritid ifølge fastsatte vaktplaner. Annen avtalt avspasering stoppes når konflikten inntreffer. Vedkommende går ut i konflikt og lønnen stanses.

5.5 Lønnet permisjon

Ansatte som er ute i lønnet permisjon, tas vanligvis ikke ut i tilfelle en eventuell konflikt.

Bedriftene har avtalt å betale lønn uten å få arbeid som motytelse i permisjonstiden.

Denne lønnsforpliktelse faller ikke bort ved en konflikt.

Når permisjonstiden utløper går, imidlertid vedkommende rett ut i konflikt.

5.6 Sykepenger

Under konflikt faller arbeidsgivers plikt til å betale sykepenger i arbeidsgiverperioden bort for de som er omfattet av konflikten. Dette gjelder også for permitterte, se nedenfor under pkt. 8.

Bedriftene bør ikke forskuttere sykepenger i en konfliktsituasjon.

Både de streikende og de permitterte bør henvises til NAV-kontoret.

5.7 Dagpenger

Det ytes ikke dagpenger til de som er omfattet av konflikt.