Om det er avtalt prøvetid og hvor lenge

Arbeidsgiver har rett til å innta bestemmelse om prøvetid i arbeidsavtalen, jf. arbeidsmiljøloven § 15-6. 

Formålet med prøvetid er å gi både arbeidsgiver og arbeidstaker anledning til å prøve ut arbeidsforholdet. For at det skal være en reell prøvetid, må arbeidstakeren gis mulighet til å prøve seg frem, få opplæring i sine nye arbeidsoppgaver og bli kjent med de krav som stilles til ham eller henne.

Vi ser at det hersker en misoppfatning når det gjelder den ansattes stilling og stillingsvern i prøvetiden. Enkelte oppfatter prøvetiden som en periode der enhver misnøye med den ansattes adferd, innstilling eller arbeidsutførelse er god nok grunn til å kvitte seg med vedkommende. Dette er ikke riktig. Litt enkelt forklart gjør prøvetid det noe lempeligere for arbeidsgiver å si opp den ansatte. Likevel må oppsigelsen være begrunnet. Det vil være av betydning om arbeidsgiver har dokumentert kravene som stilles til den ansatte og oppfølgningen.

I prøvetiden er oppsigelsesfristen 14 dager, altså kortere enn i ansettelsesforholdet for øvrig, Partene står fritt til å avtale en annen frist.

Prøvetid kan avtales i alt fra én dag til seks måneder, men ikke lengre.

Dersom arbeidstaker har vært fraværende fra arbeidet i prøvetiden, kan arbeidsgiver forlenge den avtalte prøvetiden med en periode som tilsvarer lengden av fraværet.

Bestemmelse om prøvetid og eventuell forlengelse av prøvetiden må fremgå skriftlig.