Bransjen venter på fornyet mediepolitikk

Publisert

-Forslaget om å samle all mediestøtte i en ordning er i utgangspunktet godt. Det vil synliggjøre hva samfunnet bruker på å bidra til å sikre det mediemangfoldet demokratiet har behov for. Så må forslaget fylles med reelt innhold, slik at det bidrar til måloppnåelse, understreker MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey.

Den nye regjeringserklæringen for firepartiregjeringen ble offentliggjort i forrige uke. Erklæringen er tydelig på at regjeringen vil ha en fremtidsrettet mediepolitikk. -Endringstakten i mediebransjen vil være høy også fremover, derfor er det viktig med en offensiv mediepolitikk. Mediemangfoldsutvalget pekte tydelig på behovet for økt innsats. Her sier erklæringen lite, og dette må følges opp i praktisk politikk, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey.

Virkemidlene i mediepolitikken må også være plattformnøytrale, underbygge innovasjon og bidra til at vi sikrer et fortsatt rikt menings- og mediemangfold i Norge. Dette er bransjen og regjeringen enige om.

Norge fikk som første land i verden mva-fritak for digitale nyhetstjenester allerede i 2016. Det siste året er det tatt viktige beslutninger på området i EU som de andre nordiske landene nå arbeider med å følge opp, mens lite har skjedd i Norge. -Fritaket for digitale nyhetstjenester er viktig, men på ingen måte tilstrekkelig. Derfor hadde vi ønsket oss et mål om at all digital journalistikk skal ha mva-fritak. Slik ble det foreløpig ikke. Da må i hvert fall løsningen for nisjemedier og dybdedekning bli god og fremtidsrettet, påpeker Øgrey.

-Det er helt nødvendig med en god balanse mellom NRK og private medier, sier hun. De siste årene har tyngdepunkter forskjøvet seg klart mot NRK. Lisensinntektene har økt mens de private mediehusenes annonseinntekter og samlede inntekter har sunket kraftig. Dette har mediehusene møtt med godt arbeid for å øke brukerinntektene og kostnadskutt. -Derfor har man klart å opprettholde resultater som gir økonomisk handlingsrom og mulighet til utvikling, men det har gått ut over redaksjonell slagkraft. Det kan ikke være slik at NRK bidrar til å svekke medier som henter sine inntekter i markedet. Derfor har NRK også en forpliktelse knyttet til mediemangfoldet. Dette er også regjeringens utgangspunkt, og må følges opp, sier hun.

-Betydningen av en kommersiell allmennkringkaster gjenspeiles i erklæringen. Det er bra. Det er nødvendig at NRK gis konkurranse på noen områder innenfor kringkasting. Forslaget om å samle all mediestøtte i en ordning er i utgangspunktet godt. Det vil synliggjøre hva samfunnet bruker på å bidra til å sikre det mediemangfoldet demokratiet har behov for. Så må forslaget fylles med reelt innhold, slik at det bidrar til måloppnåelse.

Vi ser frem til at kulturministeren følger opp erklæringen i praksis i den kommende mediemeldingen. Det er et godt utgangspunkt at man " skal legge til rette for god nyhetsproduksjon over hele landet, og en bredt anlagt offentlig samtale i det digitale mediesamfunnet". Sammen med gode formuleringer om meroffentlighet og mediemangfold forplikter dette til å utvikle en god mediepolitikk, sier Øgrey.