Vil at Stortinget skal kalle tech-gigantene inn på teppet

Publisert

-Stor makt må møtes med motmakt og dette har EU erkjent i Digital Services Act og Digital Markets Act, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey.

En samlet mediebransje ønsker at Stortinget skal kalle inn tech-giganter som Facebook og TikTok på teppet for å svare for hvordan de påvirker ytringsfriheten og offentligheten i Norge.

Se også Klassekampen 10. mars: Utfordrer tek-gigantene

Bransjen ønsker at tech-gigantene skal stilles til ansvar for hvorvidt de kan skade ytringsfriheten, pressefriheten, mediemangfold og andre fundamentale verdier, som barns rettigheter. Denne uken sendte bransjen et brev om hvordan dette kan gjøres innenfor rammen av EUs forordning Digital Services Act, som gir nye muligheter for innsyn i plattformenes virksomhet. Brevet er omtalt i Klassekampen fredag 10. februar.

-De aller største globale plattformene, slik som Facebook, Google og TikTok står i en historisk unik posisjon. De har en enorm makt over samfunnene våre, og hvordan algoritmene deres fungerer, hvordan de håndterer hatefulle ytringer eller hvilket innhold de sletter, har konsekvenser for demokratiet vårt. Så stor makt må møtes med motmakt og dette har EU erkjent i Digital Services Act og Digital Markets Act, sier Randi S. Øgrey.

De nye EU-reglene i Digital Services Act etablerer ansvarsregime for digitalt innhold på plattformer, og pålegger de største digitale plattformene å rapportere på hvilken risiko blant annet algoritmene deres gjør utgjør for samfunnet. De blir også pliktige til å gi mer informasjon til offentlighet og myndigheter om hvordan de modererer innhold.

-Utfordringene knyttet til plattformene, f.eks. når det gjelder spredning av fake news og polarisering, må møtes med å styrke motkreftene, som redaktørstyrte medier. Men vi må også holde plattformene ansvarlig i offentligheten og kreve åpenhet, innsyn og svar. Da må det norske politiske systemet på banen, sier Øgrey.

Konkret foreslår organisasjonene at myndighetene sammenstiller all informasjonen DSA gjør tilgjengelig om plattformenes virksomhet i og påvirkning på Norge og sende dette til Stortinget for behandling. I denne behandlingen ber de Stortingspolitikerne invitere tech-gigantene til å stille på høring for å holde de ansvarlige.

DSA åpner også for at forskere skal få tilgang til data, dette må Norge jobbe for å utvide, blant annet sikre faktasjekkorganisasjoner og journalister innsyn. I brevet understreker også organisasjonene at myndighetene må bidra til å sikre pressefriheten på plattformene og at det må jobbes mot målet om at plattformene ikke kan fjerne journalistisk innhold fra medier som allerede er underlagt redaksjonelt ansvar og kontroll.

-Som et av de mest digitaliserte og pressefrie land i verden, kan Norge spille en viktig rolle. Det vi ikke lykkes med innenfor DSA, må vi forsøke å presse frem, og gjerne i samarbeid med nordiske land. DSA skal evalueres om noen år: Norge må jobbe for at dette skjer så raskt som mulig og at vi har så klare posisjoner som mulig, slik at man raskt kan forbedre DSA. Skal vi lykkes med det, må Norge følge EUs tidslinje og ikke vente i årevis med å implementere dette, slik vi ofte gjør, sier Øgrey.

Les brevet her