Andre konsekvenser for arbeidsforholdet

6. Andre konsekvenser for arbeidsforholdet

6.1 Reiser

Medarbeidere på reiser skal straks avbryte reisen når en konflikt de er omfattet av, inntreffer. Planlagte reiser igangsettes ikke.

Reisepenger, kost- og losjigodtgjørelse har arbeidstakere som er i arbeid utenfor bedriften, ikke krav på fra det tidspunkt en arbeidsstans de er omfattet av inntreffer.

6.2 Kurs

Utgangspunkt: Kurs skal avbrytes og kursdeltakeren skal straks reise hjem når konflikt inntreffer og vedkommende er omfattet av konflikten.

Kursdeltakere som fortsetter på kurs eller reiser på kurs etter at konflikt er inntrådt, må selv dekke kursutgifter og andre utgifter knyttet til reise og opphold. Dette gjelder også kurs arrangert av/på IJ.

En bedrift kan vurdere et kurs som så viktig/nyttig for vedkommende medarbeider som er i konflikt, at bedriften er villig til å betale kurset og andre utgifter. Dette må avklares på forhånd. Bedriften bør være oppmerksom at: Deltakelse på kurs under konflikt, av andre kan bli betraktet som streikebryteri.

6.3 Innlevering av utstyr

Bedriftene kan og bør forlange at alt bedriftens utstyr blir innlevert på konfliktens første dag. Dette gjelder for eksempel nøkler, mobiltelefoner, PCer, også bærbare PCer, fotoutstyr, firmabiler o.l.

Gjør avtale med klubben på forhånd om innlevering av slikt utstyr første streikedag, når og hvor innleveringen skal skje.

De streikende har ikke adgang til bedriftens lokaler, slik at dette må avtales på forhånd.

6.4 Utenlandskorrespondenter

Det kan reises spørsmål om utenlandskorrespondenter omfattes av Journalistavtalen. Det siktes her til utenlandsopphold av flere års varighet. En tariffavtale gjelder i utgangspunktet ikke utenfor Norge. Hvilke rettsregler som gjelder for arbeidsforholdet, normalt vertslandets eller norske, bør derfor avklares i arbeidsavtalen til den enkelte korrespondent.

Dersom korrespondenten ikke er omfattet av Journalistavtalen, vil de heller ikke være omfattet av en eventuell konflikt og skal i så fall arbeide som normalt.

Dersom en utenlandskorrespondent anses omfattet av konflikten:

En utenlandskorrespondent som leier husrom av sin arbeidsgiver, vil normalt måtte flytte ut, jf. også ovenfor pkt. 6.3 om innlevering av utstyr. Dekker arbeidsgiver husleien, vil korrespondenten måtte dekke leien selv osv.

Det anbefales å avklare utenlandskorrespondenters situasjon med den enkelte korrespondent og klubben på forhånd.