Hvem omfattes av en konflikt

4. Hvem omfattes av en konflikt

4.1 Hovedregel

Det er de ansatte som er medlem i et fagforbund og som omfattes av en plassoppsigelse, som omfattes av en konflikt. Det er bare medlemmer i fagforbundet som arbeider på det aktuelle tariffområdet som kan tas ut i konflikt

4.2 Innmeldinger og utmeldinger av fagforeninger

Tidspunktet for plassoppsigelsen er avgjørende for hvem som er omfattet av en konflikt som måtte inntreffe. De som er ansatt og medlem i fagforeningen på dette tidspunkt, er normalt omfattet av plassoppsigelsen. Disse må dessuten ha arbeidsoppgaver som er dekket av den aktuelle overenskomst. Ansatte som melder seg ut av fagforeningen etter dette tidspunkt, vil være omfattet av plassoppsigelsen og dermed konflikten.

Det kan reises tvil om dette gjelder dersom en som ikke har/har meldt seg ut, også tiltrer en stilling som ikke er omfattet av overenskomsten, for eksempel en lederstilling, før konflikten er et faktum. Dersom en journalist for eksempel er blitt sjefsredaktør før konflikten inntreffer, men ikke har meldt seg ut eller at oppsigelsestiden etter fagforeningens vedtekter ikke er utløpt, skal ikke delta i konflikten. Her må vedkommendes faktiske funksjon på tidspunktet for iverksettelsen av konflikten slå igjennom. Slike saker kan tas opp med Mediebedriftene.

Ansatte som er innmeldt etterpå, vil ikke være omfattet av plassoppsigelsen og heller ikke av konflikten. Fagforeningen kan imidlertid varsle plassoppsigelse for nyinnmeldte i foreningen etter at ansatte har meldt seg inn. En eventuell konflikt vil da kunne utvides med de nyinnmeldte 14 dager etter at plassoppsigelsen for de nyinnmeldte har funnet sted.

Vikar som var ansatt og organisert på tidspunktet for plassfratredelsen, vil normalt være omfattet av plassoppsigelsen. Vikarer som er begynt etter plassoppsigelsen kan det varsles egen plassoppsigelse for senere. Lærlinger omfattes normalt ikke av plassoppsigelsen og dermed konflikten, med mindre de uttrykkelig er tatt med i plassoppsigelsen.

Senest 4 dager før en konflikt, vil fagforeningen meddele plassfratredelse for de medlemmene som skal gå ut i streik ved konfliktens begynnelse. Dette kan være alle det tidligere er gitt plassoppsigelse for eller en del av disse. I sistnevnte tilfelle kan flere tas ut i konflikt med 4 dagers varsel.

4.3 Når inntrer en konflikt

Konflikt inntrer normalt fra det tidspunkt meglingen er avsluttet. Tidspunktet fastsettes i forbindelse med meglingen. Dersom meglingen fortsetter på "overtid" (etter det fastsatte tidspunkt) utsettes konflikten tilsvarende. Ansatte som har påbegynt et skift, går skiftet ut.

4.4 Hvilke arbeidsoppgaver omfattes av konflikt

Arbeidstakere som er omfattet av konflikt, har ikke adgang til å nedlegge deler av arbeidsoppgavene, men må fratre hele sin stilling.