Utgivarne i Sverige: Nettnøytraliteten har vunnet

Publisert

Fagsjef Bjørn Wisted i MBL.

Svenske Telia bøyer av etter dom i Förvaltningsrätten, og avslutter mobilabonnement med fri datakvote for utvalgte tjenester innenfor sosiale medier levert av globale selskaper. Den svenske domstolen slår fast at praksisen strider mot prinsippet om nettnøytralitet, som er nedfelt i lovverket.

Nettnøytralitet betyr i korte trekk at all nettrafikk skal behandles likt. Reglene har noen unntak, og det er dette Telia har utnyttet og tolket feil. Det har nå domstolen slått fast etter at reguleringsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) kom frem til det samme allerede i desember 2016.

I Norge tilbyr Telenor og Telia lignende mobilabonnement for unge brukere, som lar brukerne streame musikk uten å bruke av datakvoten.

-Dommen viser etter vårt syn at Telenor og Telia sine mobilabonnement i Norge med nulltaksering for utvalgte musikktjenenester, bryter med nettnøytralitetsreglene, i tillegg til at det bidrar til at disse to operatørene kan opprettholde langt høyere priser på mobilabonnement i Norge enn i de andre nordiske landene. Nkom må derfor vurdere disse abonnementene på ny i lys av den svenske dommen, sier fagsjef Bjørn Wisted.

Les pressemeldingen fra Utgivarna.