Mediebedriftenes Landsforening

Innhold

Kildeutvalgets rapport

Nyhet, Journalistikk

Publisert

-Reglene for samspillet mellom kilde og redaksjon må være klare, de må være kjent og de må gjøre det forutsigbart hvilke rettigheter kildene har. Rapporten viser at det er her det svikter mest, i følge kildeutvalgets leder Sven Egil Omdal.

Kildeutvalget, nedsatt av Norsk Presseforbund, la i dag frem rapporten om medienes forhold til kildene. 

Utvalget foreslår flere endringer i Vær Varsom-plakaten, og oppfordrer samtidig mediene til et enda mer aktivt forhold til presseetikken gjennom etiske husregler. Videre ber utvalget om at Norsk Presseforbund utarbeider en egen veileder for kildene.

-Selv i én og samme redaksjon kan variasjonene være store, selv om alle holder seg innenfor Vær Varsom-plakaten. Mange journalister vet ikke hvordan selv nære kolleger klargjør premissene, avtaler sitatsjekk eller forholder seg til anonyme kilder. På sentrale felt er presseetikken i realiteten blitt individualisert. Til tross for Vær Varsom-plakatens bestemmelser finnes det i praksis ingen bransjestandard på et så viktig område som dialogen med kildene», sier kildeutvalgets leder, Sven Egil Omdal.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, mener kildeutvalget har gjort et svært grundig arbeid i å belyse utfordringer med medienes forhold til kildene. Hun oppfordrer til bred debatt om rapporten og dens anbefalinger, før styret i NP i slutten av november vil vurdere hvordan rapporten skal tas videre