Mediebedriftenes Landsforening

Innhold

Marvin Halleraker har laget Årets avistegning 2019

Nyhet, Mediepriser

Publisert

Marvin Halleraker mottok prisen for Årets avistegning i kveld. Foto: Ståle Lidsheim, NJ

Marvin Halleraker vant i kveld prisen for Årets avistegning for satiretegningen av Per Sandberg. Tegningen stod på trykk i Aftenposten 18. august 2018.

Prisen Årets avistegning ble utdelt under landsmøtet i Norsk Journalistlag på Fornebu onsdag 27. mars 2019. Juryleder Terje Eidsvåg (Adresseavisen) stod for prisutdelinga på vegne av ein jury med representantar frå NJ (Eidsvåg), Norsk Redaktørforening (Sarah Sørheim, NTB/Aftenposten), Mediebedriftenes Landsforening (Eirik Hoff Lysholm, Dagsavisen) og Bianca Bøge (Avistegnernes Hus).

Juryen skriver følgende:

«Avistegning har blitt en bredere sjanger enn kanskje noen gang, fra illustrasjoner til karikaturer og skarpe kommentarer. Årets mange innsendte kandidater gir et talende bilde både av tidsånd og noen av de største og viktigste sakene i medieårene de representerer.

Prisen for årets avistegning går til en kommentar- og karikaturtegning som viser hvordan avistegningen på unikt vis kan ta en sak på kornet og sette den på spissen. Både i teknikk og innhold er årets avistegning et eksempel på hvor uforlignelig resultatet kan bli når en av landets beste og ledende avistegnere gir oss sin tolkning av en aktuell sak fra nyhetsbildet. Det har etter hvert vært mange statsråder som har måttet gå i perioden, men ingen har vært bedre fanget i strek enn Marvin Hallerakers tegning av da fiskeriminister Per Sandberg måtte gå av i august 2018, tegnet for Aftenposten.»

Hederlig omtale 

I tillegg til prisen Årets avistegning til Halleraker, gir juryen hederlig omtale til to tegnere:

Siri Dokken får hederlig omtale for sin tolking av metoo-kampanjen, ei av dei største nyheitssakene i både 2017 og 2018. Teikningen stod på trykk i Dagsavisen 13. januar 2018. Juryen skriver:

«En av de største sakene i nyhets- og derfor også tegneårene 2017 og 2018 er metoo-kampanjen. Blant mange gode tegninger om dette temaet var det en som skilte seg klart ut. Tilsynelatende enkelt, men overrumplende og med kombinasjonen av raffinement og frekkhet som ofte preger de beste avistegningene. Etter-metoo-tegningen til Siri Dokken i Dagsavisen er en tegning som vil bli stående og viser avistegning av internasjonalt format. Hederlig omtale går til Siri Dokken, Dagsavisen.»

Andreas Brekke får hederlig omtale for tegingen Hatytringer, som stod på trykk i Aftenposten Junior 2. oktober 2018. Juryen skriv:

«Digitale hatmeldinger blant barn og ungdom er et tema som jevnlig har vært i nyhetsbildet de siste årene. Aftenposten Junior har illustrert temaet svært godt i form av en tegning som har blitt mye delt på sosiale medier. En røff tegning med flere lag som går rett i magen på barn som voksne.  Hederlig omtale går til Andreas Brekke, Aftenposten Junior.»

96 tegningar i konkurransen

Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening. Prisen på 30.000 kroner blir delt ut annet hvert år og skal synleggjøre tegningen som eit eget journalistisk uttrykk i trykte medier og på nett.

Til Årets avistegning 2019 kunne avistegninger publisert i 2017 og 2018 delta i konkurransen. Hver tegner kunne sende inn inntil 3 bidrag. Det kom inn 96 bidrag fra 37 tegnere.