NRK er Årets mediehus

Publisert

NRK er Årets Mediehus Foto: Eivind Senneset.

Årets mediepriser 2018 er i kveld delt ut på Ole Bulls scene i Bergen i regi av Mediebedriftenes Landsforening. NRK er kåret til årets mediehus, GODT er vinneren av Årets Magasin og Årets nyskaping er Aller Media/Scandinavia Online Sol Voice.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og en delegasjon fra NRK mottok prisen for Årets Mediehus av kulturminister Trine Skei Grande nå i kveld.

Over 550 bidrag er juryert.

-2018 var et imponerende år for norsk journalistikk og medieinnhold. Aldri har konkurransen vært tøffere. Å være nominert til årets mediepriser for 2018 er rett og slett en stor bragd, sier juryleder, Trine Ohrberg-Rolfsrud.

Dette sier juryen om årets mediehus NRK:

Årets mediehus har en unik innholdsbredde, og bruker innsiktsanalyse systematisk for alle valg som tas for innholdet, publiseringen og for produktene. Mediehuset har i 2018 snudd en tradisjonell nyhetsorganisasjon til å bli «mobil først», og utviklet egne brukerbud som nå er gjennomgående i alt de gjør. Med et sterkt fokus på å levere innhold til et sammensatt og mangfoldig publikum, utvikler de stadig nye tjenester og måter å fortelle historier på. De har skapt plattformer og innhold som er definerende for barn og unge, og tar alle aldersgrupper på alvor. Mediehuset har et av landets beste utviklingsmiljøer, og deler åpent av sin kunnskap med resten av bransjen. Når mediehuset setter temaer på dagsorden, lytter nasjonen og mediehuset klarer på imponerende vis å mobilisere sine brukere til å både plukke plast og å være en venn. Årets mediehus er en del av vår felles historie – også i fremtiden.

Årets magasin er

GODT som utgis av VG og juryen uttaler:

Årets magasin har i 2018 nådd flere milepæler, og kan vise til solid vekst i året som har gått. De evner å tiltrekke seg lesere fra flere generasjoner gjennom å være tro mot nisjen, og ved å hente stemmer og bidragsytere fra alle lag. Magasinet inspirerer og imponerer med både antall saker som produseres og antall flater de når sine lesere på. Årets magasin gir leserne godt forbrukerstoff, og utfordrer samtidig sjangeren og nisjen med nyskapende journalistikk. Magasinet er noe så sjeldent som et papirspinoff av et nettsted – årets magasin er Godt.

Juryen sier følgende om Årets Nyskapning

Aller Media/Scandinavia Online Sol Voice:

Personaliserte stemmestyrte nyheter med interaktive annonser. Ikke-visuelle brukergrensesnitt – ja, smak på DET begrepet – vil endre måten vi bruker teknologi, endre måten vi konsumerer journalistikk – og endre måten vi kommuniserer med bedrifter på. Mens mange snakker om fremtiden, setter andre seg i førersetet for å definere utviklingen gjennom innovative løsninger. Aktører fra hele verden følger spent med på arbeidet som nå gjøres i Aller/Sol med kunstig intelligens og stemmestyring.

Her er de øvrige vinnerne:

Årets spesialmagasin

VG – Voldtatt

Ett magasin – en historie. Dette skal man ha ryggrad for å lage. Et modig og ambisiøst prosjekt som evner å trollbinde leseren gjennom hele magasinet. En intens, men likevel dempet dramaturgi gir historien det alvoret og den respekten den fortjener. Et sterkt magasin som forteller historien til en av fjorårets modigste kvinner.

Årets featuresak

Dagbladet «Barnevernets engler»

Dette er rått, brutalt og stikker i hjertet. Her løfter Dagbladet frem en uhyre viktig sak.

Med sterke historier, fantastiske bilder og gode fortellergrep forandrer avisa samfunnet. Dette er rett i kjernen av samfunnsoppdraget. Bravo!

Årets magasinfoto

Adresseavisen «Starten på et nytt liv» Foto: Hilde Østmoe

Bildet er historien i seg selv. Urkraften i motivet slår lufta ut av leseren, samtidig som familiens varme omkranser hendelsen. Dette er selve livet fanget i ett bilde.

Årets lokale nyhetsdekning

Fædrelandsvennen «Jenta på broen»

Her tar avisa sitt samfunnsoppdrag på alvor og stiller de riktige lokale spørsmålene i en nasjonal nyhetssak. Bakgrunnshistorien fortelles på en glimrende måte og gir leserne et godt innblikk i hele saken. Dette er lokaljournalistikk på sitt aller beste.

Årets nasjonale nyhetsdekning

VG «Tolgasaken»

Når mørk urett begås viser VG hvorfor det er så viktig å ha medier som evner å grave og sette søkelys på lyssky prosesser. Dette er midt i kjernen av samfunnsoppdraget – det ville ikke skjedd noe for disse brødrene om ikke VG tok jobben. En ekstremt viktig og grundig sak. Her forandrer VG verden!

Årets Magasincover

Politiforum spesial 30/4-18

For en fantastisk forside! Dette er genialt og oppsiktsvekkende. Forsiden skiller seg ut og går rett på sak. Politiforum imponerer stort med dette grepet. Bravo!

Årets avisforside

Vårt Land «Klima – vi fortsetter bare som før» 17/4-18

Dette er bildet på vår tid. Enkel, ren og med en umiddelbar gjenkjennelse av dårlig samvittighet. Kommuniserer alt i en forside. Originalt!

Årets sportsdekning

VG «Fotball-leaks»

Den største sportsnyheten noen har avdekket i året som gikk. Et imponerende arbeid. Dette er grave­journalistikk på høyt nivå. Dekningen står som en påle og er godt krydret med Welhavens gode kommentarer. Dette er viktig for hele fotballverdenen, og VG evner også å ta den ned helt på lokalt nivå. Kudos!

 

Årets inspirasjonssak

Det Nye «Sjekk deg»

Dette er en så viktig sak, og her snakker magasinet direkte til målgruppen som bør sjekke seg. Samarbeidet med kreftforeningen og Bik Bok gjør dette til en stor dugnad for å fange opp så mange unge kvinner som mulig. Her viser magasinet svært god målgruppeforståelse og viser et forbilledlig samarbeid mellom flere aktører.

 

Årets WebTV-serie

VG «Vegard x Funkygine»

Serien er noe så sjeldent som ei real sjarmbombe fylt av humor, raushet, varme og kjærlighet. Dette er så mye mer enn en treningsserie, og er viktig og nyttig for seere i alle aldre. Formspråket er nyskapende, og kombinasjonen av klipp, foto og to engasjerende hovedpersoner gjør dette til årets beste webTV-serie.

 

Årets Digitale historie

Dagens Næringsliv «STRØMMEKUPPET. Tidals manipulering av lyttertall.»

Det er nesten så man ikke tror det man leser. Her avslører DN noe som får internasjonale konsekvenser og som rocker en hel musikkverden. Historien er glitrende fortalt, med nyskapende arbeidsmetoder. Alle elementer gjør dette til en sømløs fortelling hvor leseren dras videre gjennom hele historien. Imponerende gravearbeid som resulterer i en av de mest spektakulære sakene i 2018. Bravo!

 

Årets redaksjonelle event

NRK «NRKs plastprosjekt 2018»

Når hele landet plukker plast, ja da vet man at man har lykkes. Ved å ta hele NRK i bruk, satte prosjektet dagsorden og ga et unikt publikumsengasjement. Prosjektet viser at godt og vesentlig innhold, publisert på riktig måte til riktig tid, kan vokse utenfor sine egne plattformer. NRK demonstrerer her hvor stort engasjementet kan bli når man samarbeider med gode partnere og spiller flere på lag.

 

Årets nisjenettsted

Klar Tale «Klartale.no»

Et virkelig nisjenettsted for en viktig målgruppe. Alle skal ha mulighet til å holde seg oppdatert og følge nyhetsbildet. Nettstedet er fremtidsrettet og har blant annet egen opplesningsfunksjon knyttet til artiklene på siden, der leserne selv har valgmuligheter for innstilling. Flere burde se til Klar Tale for hvordan historier tilrettelegges og fortelles.

 

Årets lokale nyhetsnettsted

Bergens Tidende 

150-åringen viser seg fra en vital side og setter ny rekord med historisk høye abonnementstall i løpet av året. De leverer avslørende nyheter i norgestoppen, og produserer journalistikk som endrer samfunnet. Avisa pløyer ny mark på lyd og podkast, og deres kommentatorer preger den nasjonale debatten. Nettstedet er et komplett nettsted for alle bergensere, og har en leserskare langt utenfor sitt primære nedslagsfelt.

 

Årets nasjonale nyhetsnettsted

VG

Gang på gang og hver ENESTE dag er de størst, best og fremst. En komplett blanding av avslørende journalistikk, løpende nyhetsformidling, digitale spesialer i verdensklasse og underholdning med glimt i øyet. Avisa imponerer stadig med mengden graveprosjekter som leveres. I tillegg har de kommentatorer som både tar og skaper debatten. Mellom nettstedet og konkurrentene er det et stort gap og VG er i en digital særstilling i Norge. Avisa lever opp til sin ambisjon om å være folkets førstevalg som nyhetsdestinasjon. Gratulerer!

 

Det ble det ut Excellence i fem kategorier:

Årets spesialmagasin

Budstikka «Ordet fanger»

Etter 9 måneders jobb i arkivene og på folks loft, leverer Budstikka et jubileumsmagasin utenom det vanlige. Avisa griper fatt i avisens innhold i årene 1940-45, redaksjonens indre liv og valget om å godta sensur som innebar personlige dramaer og tragedier i datidens lille redaksjon. Et spenstig og nyskapende grep, som gir historisk merverdi og imponerende beretninger få av leserne visste om fra før. Dette er et samleobjekt som vil ha lang levetid. Bra jobbet!

Årets featuresak

Bergens Tidende «Fem fot under»

En grundig, velskreven og veldokumentert sak. Saken har gode dramaturgiske grep og en fantastisk fortellermåte. Lokaljournalistikk på sitt beste!

Årets redaksjonelle event

Nationen «Nationen til heile nasjonen»

Her snakker Nationen til menigheten sin. Snakk om å ta leserne på alvor og flytte debatten ut der hvor folket er. Nisjeavisen viser at de har stålkontroll på sitt marked, og jubilerer med en imponerende bredde i temaer og arenaer.

Årets lokale nyhetsnettsted

Gjesdalbuen

Forfriskende å se at selv små lokalaviser evner å være i forkant digitalt. Her utforskers fortellerteknikker med både lyd og bilde, og gode historier lever godt sammen med det løpende nyhetsbildet. Gjesdalbuen bør være forbildet til alle lokalaviser.

Årets nyskapning

Aftenposten «En forsidealgoritme bygd på Aftenpostens publisistiske oppdrag»

Sosiale medier har satt algoritmene i et dårlig lys, men det trenger ikke være slik. Aftenposten har vist at redaktørstyrte algoritmer kan hjelpe med å løfte og synliggjøre journalistikken – og samtidig gi en brukeropplevelse i verdensklasse.