Norge er verdens mest pressefrie land – det forplikter

Nyhet, Journalistikk

Publisert

Adm.dir i MBL Randi S. Øgrey og pressegeneralen Elin Floberghagen

For fjerde gang troner Norge på toppen som verdens mest pressefrie land i den ferske pressefrihetsindeksen til Reporters Without Borders. Finland, Danmark og Sverige følger på plassene etter. Ifølge generalsekretæren i Norsk Presseforbund og adm. dir. i MBL er dette flott, men ingen selvfølge og det er en indeks som forplikter.

- Fremveksten av autoritære regimer, svekkelser av demokratier, økonomisk nedgang og koronakrisen gir store problemer for journalister og medier over hele verden. 

Indeksen viser svært store utfordringer internasjonalt, som også kan true den pressefriheten vi har tendens til å ta for gitt her i landet, sier Elin Floberghagen.

-I Norge er det viktig at vi klarer å opprettholde mediemangfoldet som virkelig er med på å bidra til en informert offentlig samtale. Pressefrihet forutsetter at mediene også har ressurser til å utøve rollen sin, sier Randi S. Øgrey.

Reportere uten grenser måler pressefriheten basert på medias uavhengighet, kvaliteten på statlige rammevilkår og journalisters sikkerhet.

Her er pressefrihetsindeksen