Christian Bloom har tegnet Årets avistegning

Nyhet, Mediepriser

Publisert

Vinneren av Årets avistegning er Christian Bloom med «World War C», første gang publisert i VG Helg. Her avbildet sammen med juryleder Sarah Sørheim. Foto: Gorm Kallestad/NTB.

«World War C» av Christian Bloom er kåret til Årets avistegning. Tegningen ble først publisert i VG Helg 4. april 2020.

Prisen ble delt ut ved åpningen av konferansen Medieleder 2021 mandag 3. mai – på Pressefrihetens dag. I likhet med mange av de 90 innsendte bidragene til kåringen, er vinnertegningen knyttet til pandemien. «Mange har tegnet koronaviruset som en jordklode. Viruset kjenner ingen landegrenser og trusselen er global. Men årets vinner gjorde det først. Og er av dem som har gjort dette best», heter det i juryens begrunnelse. Gjennom farge- og metaforbruk har Bloom klart å «fange den følelsen av undergang og dommedag som mange av oss har kjent på det siste året», heter det videre i jurybegrunnelsen.

Christian Bloom fikk overrakt prisen fra juryleder Sarah Sørheim, nyhetsredaktør i NTB. Hun er imponert over kvaliteten på bidragene og nivået til norske avistegnere. Totalt kom det inn 90 bidrag fra 31 avistegnere over hele landet. Juryen plukket ut 12 tegninger fra ni tegnere som gikk til finalerunden. Tre tegnere hadde to tegninger hver i finalen, og Bloom var en av dem.

Årets avistegning skal synliggjøre tegningen som et eget journalistisk uttrykk i trykte medium og på nett. Prisen er på 30.000 kroner. Tegninger fra perioden 2019 og 2020 har kunnet delta i årets konkurranse. Prisen deles ut annet hvert år av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening. De tre organisasjonene bytter på å ha ansvar for utdelingen. Denne gangen var det Norsk Redaktørforenings tur, og utdelingen ble lagt til Medieleder 2021 og NRs landsmøte. Utlysningen og vedtektene for prisen finnes her.

Juryen har bestått av Sarah Sørheim, (NTB, juryleder, NRs representant), Hege Ulstein (Dagsavisen, NJs representant), Stig Jakobsen (iSteinkjer/iTromsø, MBLs representant) og Bianca Boege (Avistegnernes Hus, avistegnernes representant).

Her er juryens begrunnelse:

Norske avistegnere er i verdensklasse. Og de tar for seg et enormt spenn av temaer. Men ser vi på hvilke tegninger som kom med i årets knallsterke finaleheat, er det noen saker som utmerker seg: Flest tegninger handler om koronapandemien. Men også det amerikanske valget, stridigheter i norsk politikk og klimakrisen er representert.

Det var et krevende arbeid å kåre en vinner. I år også.

Finalekandidatene har alle sammen levert journalistikk på skyhøyt nivå. Knut Løvaas fanger på elegant vis dobbeltheten i en resignert, sønderslått, men også kamplysten Jonas Gahr Støre i bokseringen, klar for sin siste fight. Marvin Halleraker bedriver svært intelligent politisk analyse når han fremstiller Frp-leder Siv Jensen som den geniale, men også gale Jokeren. Siri Dokken klarer å oppsummere Erna Solbergs utfordringer som leder av en mindretallsregjering - og Jonas Gahr Støres forsøk på å utfordre den - på en effektiv måte svært få kommentatorer ville gjort etter henne.

Men vi kommer ikke unna koronapandemien. Den har satt sitt merke også på avistegnernes arbeid i denne perioden. Svært mange av bidragene handlet om dette. Men ingen fanget denne helt unike og skremmende perioden vi står midt oppe i like godt som årets vinner.

En god avistegning skal fungere på mange nivåer. Den må være godt vinklet, ha en tydelig knagg og gi en umiddelbar opplevelse. Samtidig har de beste tegningene også flere nivåer, der en oppdager stadig nye detaljer og poenger.

Årets vinner lykkes med dette. Han klarer også gjennom farge- og metaforbruk å fange den følelsen av undergang og dommedag som mange av oss har kjent på det siste året. Og som kanskje er noe vi har til felles med dem som levde gjennom andre verdenskrig eller den kalde krigens atomtrussel. Situasjoner der det har føltes skremmende naturlig å stille spørsmålet: er dette slutten på sivilisasjonen slik vi kjenner den?

Mange har tegnet koronaviruset som en jordklode. Viruset kjenner ingen landegrenser og trusselen er global. Men årets vinner gjorde det først. Og er av dem som har gjort dette best. Tegningen er lekker og urovekkende på samme tid. Den spiller på vår reelle frykt for undergangen, og allerede i mars 2020 (da den ble tegnet), satte årets vinner standarden for hvordan dette skal gjøres.

Vinneren av Årets avistegning er Christian Bloom med «World War C», første gang publisert i VG Helg.