Fredsprisnominasjoner om pressefrihet og pressefolk

Publisert

Foto: Schutterstock.

Fristen for nominasjoner til årets fredspris gikk ut i går, og NTB melder at pressefrihet og journalister er gjentagende tema blant nominasjonene, som er foretatt av norske stortingsrepresentanter.

Sjefredaktør Maria Ressa i den filippinske nettavisen Rappler er foreslått av Jonas Gahr Støre (AP). Organisasjonen Reporters Without Borders er på nytt foreslått og denne gang av Høyres Sveinung Stensland. Venstrerepresentantene Per Elvestuen, Terje Breivik og Jon Gunnes har han nominert det uavhengige nettstedet Hongkong Free Press. Trine Skei Grande (V) og Tore Storehaug (KrF) har foreslått faktasjekkerne i The International Fact-Checking Network.

M24 melder at også Global Alliance for Tax Justice og International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) er nominert av Kari Elisabeth Kaski (SV), Marianne Martinsen (AP) og Tore Storehaug (KrF). Aftenposten journalistene Per Anders Johansen, Nina Selbo Torset og VG journalist Ola Haram deltar i det internasjonale nettverket ICIJ.

Nobelkomiteen offentliggjør ikke navnene på de nominerte, hverken til media eller til kandidatene. Når visse navn fremkommer i media, er dette som regel informasjon gitt av forslagsstillere.

Hvem som nominerer, og hvem som blir nominert, til Nobels fredspris er hemmelig frem til starten på året som markerer at 50 år er gitt siden tildelingen av respektive pris.