25-års jubileum for nasjonal avisuke: 38 544 elever vil jobbe med journalistikk

Publisert

-De siste årene har over 80 aviser gitt full nettilgang i tillegg til papiraviser, noe vi i Mediekompasset gleder oss spesielt over, sier prosjektleder Veslemøy Rysstad i Mediekompasset.

Mandag 31. oktober går startskuddet for årets nasjonale avisuke, da vil 703 skoler over hele landet jobbe med journalistikk, kildekritikk og ytringsfrihet en hel skoleuke. Flere elever på 9. trinn vil også få besøk av en journalist i klasserommet. Dette er 25. året på rad at avisuken arrangeres, og mer enn 120 lokalaviser har sammen med MBL sørget for at den frie og uavhengige presse blir en synlig og viktig del av skolehverdagen.

Gjennom hele uke 44 får 38 504 elever over hele landet på 4., 6. og 9. trinn levert ferske aviser og arbeidsoppgaver om lokalavisen og de redaktørstyrte medienes rolle.

-De siste årene har over 80 aviser gitt full nettilgang i tillegg til papiraviser, noe vi i Mediekompasset gleder oss spesielt over. De fleste skolene bestiller riktignok papiraviser, men siden elevene tilhører en digital og visuell generasjon, er det fint at lærerne og elevene får muligheten til å jobbe med flere flater. I år har lærere også etterspurt journalistbesøk i klasserommet, og det er allerede avtale om 24 journalistbesøk, sier prosjektleder i Mediekompasset Veslemøy Rysstad. 

Mediedugnaden er i regi av Mediekompasset (en del av Mediebedriftenes Landsforening (MBL)). Nasjonal avisuke skal inspirere til leselyst, demokratiforståelse og engasjement. Elevene får oppgaver om journalistikk som er tilrettelagt for skolenes kompetanseplan for 4., 6., og 9. klassetrinn. Lokalavisen er grunnstammen i opplegget, enten klassen velger å jobbe med aviser på nett eller papir.

I alt deltar 703 skoler over hele landet under nasjonal avisuke som gjennomføres for 25. gang i høst.

Mediekompasset har flere omfattende digitale tilbud som er åpent tilgjengelig for skolene gjennom året: medielabben.no, avistegning.no, skoleaviser.no.  Ved hvert lokalvalg og stortingsvalg er det også storsatsing digitalt på vegne av den fjerde statsmakt gjennom et mangeårig samarbeid med TV 2 Skole.

Kopinor bidrar med støtte til årets avisuke.

Disse skolene deltar under årets nasjonale avisuke

For mer informasjon:

Veslemøy Rysstad, prosjektleder Mediekompasset, tlf: 922 99 097