Golden Pen of Freedom til Gazeta Wyborcza og the Gazeta Wyborcza Foundation

Publisert

Den prestisjetunge Golden Pen of Freedom Award ble delt ut i dag under World News Media Congress i Zaragoza, Spania, av den spanske kongen Felipe VI.

Det polske mediehuset Gazeta Wyborcza og dets stiftelse for fri og uavhengig journalistikk er årets mottakere av den internasjonale Golden Pen of Freedom Award, WAN-IFRAs høyeste utmerkelse. I begrunnelsen fremheves ikke minst arbeidet med det ukrainske mediefondet, som MBL var med å stifte. Et viktig mål med Golden Pen of Freedom Award er å rette offentlig oppmerksomhet mot undertrykkende regimer og journalistene som bekjemper dem.

Her er pressemeldingen fra WAN-IFRA

Gazeta Wyborcza ble grunnlagt i 1989 og var da nær den polske frihetsbevegelsen Solidaritet, som ledet den folkelige motstanden mot kommunistregimet. Avisen har gjennom årene utviklet seg til å bli en ledende kraft for uavhengig journalistikk og pålitelig nyhetsdekning. I 2019 ble Gazeta Wyborcza Foundation etablert for å sikre publikasjonens fremtid og styrke kvalitetsjournalistikken i Polen.

-For MBL som har fulgt organisasjonen og Joanna Krawczyk gjennom vårt engasjement i Ukrainian Media Fond, som forvaltes av Gazeta Wyborca Foundation, er det svært gledelig å kunne gratulere en velfortjent vinner av Golden Pen of Freedom 2022. Skal ikke legge skjul på at prisen virkelig inspirerer for videre innsats for å bidra til midler til fondet, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey og nevner også at flere norske medier har støttet organisasjonens arbeid for å bidra til å holde frie medier gående i Ukraina.

Det ukrainske mediefondet ble stiftet av de nordiske presseorganisasjonene og Bonnier News i vår.

-Med denne gjeve prisen anerkjenner Wan-Ifra fondets arbeid. Det er med på å rette oppmerksomheten mot viktigheten av å støtte, gjenoppbygge og utvikle fri og uavhengig journalistikk i et land som plages hardt av den urettferdige russiske angrepskrigen, sier Øgrey.

Den prestisjetunge Golden Pen of Freedom Award ble delt ut i dag under World News Media Congress i Zaragoza, Spania, av den spanske kongen Felipe VI.