Ytringsfrihetskommisjonens rapport: Grundig og enstemmig

Publisert

-Ytringsfrihetskommisjonen slår fast at ytringsfrihetens kår er gode i Norge og det er gledelig. Rapporten er grundig, faktabasert og tegner en høyere himmel over ytringsfrihetens vilkår, sier adm.dir. i MBL Randi S. Øgrey etter at kommisjonen la frem sitt arbeid under Arendalsuka.

-Rapporten peker på betydningen av å føre tilsyn og kontroll over techgigantene og her anbefaler kommisjonen regjeringen å sette fortgang i arbeidet med å innlemme DSA i norsk lov. Det er viktig, sier Øgrey.

Uten en felles offentlighet forvitrer demokratiet. Kommisjonen er opptatt av å verne om dagens ytringsrom og øke mangfoldet i dette rommet.

-Mangfold i mediene har det siste året vært høyt på agendaen hos mediebedriftene, og de fleste mediehus og konsern jobber aktivt med dette. Her skal også vi som bransjeorganisasjon bidra og invitere til samarbeid, sier Øgrey.

Sunt ytringsklima er et felles ansvar, og det innebærer som kommisjonen påpeker at opplæringen av neste generasjon må starte tidlig. -Vi synes det er bra at kommisjonen foreslår tiltak i skolen. Det er særlig viktig å nå de unge, derfor er det veldig bra at kommisjonen nå foreslår en skolesekk for ytringsfrihet. Her deler vi gjerne med kunnskap og kompetanse vi har fra Mediekompasset, sier Øgrey.

Øgrey legger til at det er en styrke at utvalget står sammen bak samtlige forslag. - Kommisjonen er tydelig på at vi må styrke vår demokratiske beredskap. Gjennom over 90 konkrete forslag utfordrer de myndigheter, medier og allmenheten og vi ser frem til en grundig gjennomgang av forslagene, avslutter hun.

Se også Presseforbundets kommentar til rapporten her

Les hele utredningen her

Se også opptak fra debatten (spol 15 minutter frem til sendingen) 16. august kl 13: Ytringsfrihet og mediene på Mediesenen i Agderposten

Deltakere: 

• Kristin Clemet, leder for tankesmien Civita
• Kjersti Løken Stavrum, leder for Ytringsfrihetskommisjonen
• Gry Haugsbakken, statssekretær kulturdepartementet (Ap)
• Mahmoud Farahmand, stortingsrepresentant (H)
• Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund
• Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag
• Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening

Møteleder: Kjetil H. Dale, TV 2