Bjørn Olav Jahr får Den store journalistprisen

Publisert

Bjørn Olav Jahr er vinneren av Den store journalistprisen.

Den store journalistprisen i 2023 går til Bjørn Olav Jahr for hans arbeid med Baneheia-saken og Tengs-saken.

- Når du har vært helt avgjørende for at to helt katastrofale justisfeil i Norge er avslørt, er denne prisen særdeles fortjent. Jahrs arbeid bør inspirere alle journalister, og mitt håp er at resultatene hans vil bidra til mer åpenhet i rettssystemet, sier juryleder Eivind Ljøstad.

I år var det for første gang offentliggjort hvem som var vinnerkandidatene i forkant. Hele fem prosjekter knivet om seieren. Ljøstad sier bidragene de har vurdert holder imponerende høy kvalitet.

Prisen ble delt ut under åpningen av Nordiske Mediedager onsdag 10. mai. Her er jurylederens tale til vinneren:

«På vegne av juryen vil jeg takke alle bidragsyterne og alle forslagsstillerne som har gjort arbeidet med å velge ut årets vinner av «Den store journalistprisen» intenst, krevende og svært givende. De som eventuelt skulle mene at det står dårlig til med journalistikken i Norge, burde hatt samme privilegium som oss. Å få lov til å studere og diskutere det beste av den journalistikken som er laget i Norge det siste året. Bidragene vi har vurdert holder imponerende høy kvalitet.

Nytt av året er at juryen selv nominerer finalekandidater. Vi valgte ut fem fenomenale journalistiske prosjekt som ble presentert på Pressens Hus i Oslo forrige uke.

De fem nominerte er

  1. Journalistene Annemarte Moland og Ingunn Røren i Aftenposten A-magasinet for «Barna Norge svikter» 
  2. Christine Svendsen, Marit Higraff, Tormod Strand og Øyvind Bye Skille i NRK Nyheters gravegruppe og NRK Dokumentar og samfunn for «Trakassering og misbruk i Forsvaret». 
  3. Journalisten Kjersti Salvesen og redaktør Line Fredheim Storvik, i Første steg –et tidsskrift for barnehagelærere for «Barnehageansatte som krenker barn» 
  4. Bjørn Olav Jahr for arbeidet med Baneheia-saken og Birgitte Tengs-saken 
  5. Faktisk og Faktisk verifiserbar for etableringen av en felles norsk verifiseringsdesk. 

En av disse får altså Den store journalistprisen 2023.

Hvis det finnes en innerst kjerne i det vi i media kaller samfunnsoppdraget, så har årets vinner oppholdt seg i denne kjernen over imponerende lang tid.

Prisen går til et arbeid som får Vær Varsom-plakatens punkt 1,5 til å reise seg med stående applaus: Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner.

Den store journalistprisen er på 100.000 kroner, og deles ut av Norsk Presseforbund. Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, NRK og TV 2.