Det tyske Marshall-fondet er ny partner for det ukrainske mediefondet

Publisert

Fra venstre; Jarosław Kurski, president for Gazeta Wyborcza Foundation, og 1. vise-sjefredaktør for Gazeta Wyborcza, Oksana Brovko, CEO at Association of Independent Regional Press Publishers of Ukraine, Mads Brandstrup, administrerende direktør i det danske medieforbundet og Randi S. Øgrey, adm. dir i MBL.

Etter 15 måneder med hardt og nødvendig arbeid, overfører Gazeta Wyborcza Foundation den direkte driften av det ukrainske mediefondet (UMF) til en større internasjonal organisasjon som gir allsidig hjelp til Ukraina. Fondet har gitt betydelig bistand til ukrainske journalister og utgivere for å hjelpe dem med å fortsette sitt livsviktige oppdrag under ekstremt vanskelige forhold forårsaket av den russiske fullskala invasjonen av Ukraina. Nå skal det tyske Marshall-fondet hjelpe dem i sitt videre arbeid.

UMF ble grunnlagt av de nordiske medieforeningene, Bonnier News og Gazeta Wyborcza Foundation i mars 2022, og er dedikert til å direkte støtte journalister og utgivere i krigssonen. Fra grunnleggelsen har driften av UMF blitt implementert av Gazeta Wyborcza Foundation for å sikre levering av midler og utstyr til våre ukrainske partnere. Fra 1. juli 2023, samarbeider UMF og German Marshall Fund of the United States (GMF) for å styrke dette viktige arbeidet. Som en ledende transatlantisk tilskuddsinstitusjon med lang erfaring i Ukraina og i hele Svartehavsregionen, gir GMF omfattende støtte til sivilsamfunnet, demokratiaktiviteter, uavhengige medier og euro-atlantisk integrasjon.

 -Vi ser frem til samarbeid med GMF og til at vi sammen kan trappe opp den viktige innsatsen for frie ukrainske medier, sier adm. dir i MBL Randi S. Øgrey.

UMF ble grunnlagt av Gazeta Wyborcza Foundation, og medieorganisasjoner fra Nord-Europa, nemlig: Bonnier News, Danish Medieforeningen, Finnmedia, Svensk Medieforlagsforening og Mediebedriftenes Landsforening. I 2022 ble innsatsen deres verdsatt av WAN IFRA med The Golden Pen of Freedom-prisen. Anerkjent ble hele UMF-teamet, som består av mennesker og organisasjoner de representerer.

Midlene samlet inn av det ukrainske mediefondet tillot kjøp av nødvendig utstyr for journalister som jobber i krigssoner, samt økonomisk støtte til disse journalistene og lokale medieorganisasjoner. Noen titalls redaksjoner mottok utstyr som gjorde at de kunne jobbe til tross for strømbrudd, der energiforsyninger og nettverk ble lammet av russiske angrep.