Disse kan vinne den store journalistprisen

Publisert

Juryen til den store journalistprisen har plukket ut fem nominerte. Prisen deles ut under åpningen av Nordiske Mediedager 10. mai.

De nominerte er:

Journalistene Annemarte Moland og Ingunn Røren i Aftenposten A-magasinet for «Barna Norge svikter»

58 saker, i prosjektet «Barna Norge svikter», avdekket at flere hundre barn som er under barnevernets omsorg endte opp som kasteballer og hvordan barn falt gjennom det offentliges sikkerhetsnett.

 

Christine Svendsen, Marit Higraff, Tormod Strand og Øyvind Bye Skille i NRK Nyheters gravegruppe og NRK Dokumentar og samfunn for «Trakassering og misbruk i Forsvaret».

Sakene om varslerne i Forsvaret avdekket blant annet varsler om trakassering av 11 kvinner i førstegangstjeneste, deriblant tre voldtekter.

I Nord-Norge ba en major en kvinnelig ansatt om å lyve om fyllekjøring. I Sør-Sudan kjøpte norske offiserer sex og forgrep seg på en lokalt ansatt.

Til nå har avsløringene bidratt til at Forsvaret har ansatt en rekke personer for å håndtere varslingssaker.

 

Journalisten Kjersti Salvesen og redaktør Line Fredheim Storvik, Første steg –et tidsskrift for barnehagelærere for «Barnehageansatte som krenker barn»

Gjennom sju måneder har Første Steg-duoen jobbet med å avsløre saker i barnehager hvor de ansatte krenker barka. De jobbet systematisk med å finne tall, statistikk, fakta og eksempler. Mennesker som forteller om erfaringer fra barnehager som knapt er til å tro.

Totalt ble det publisert 16 saker over 36 sider på trykk.

 

Bjørn Olav Jahr

Jahr er nominert til prisen for sitt arbeid med to av norgeshistoriens mest omtalte krimsaker, Baneheia-saken og Tengs-saken.

Hans arbeid har vært helt sentralt for at begge disse sakene ble gjenopptatt og uskyldige ble frikjent.

Jahr har jobbet utrettelig med begge disse sakene i årevis og vist at det var utradisjonelle metoder som måtte til for å få belyst justisfeilene.

Han har skrevet bøker og vært sentral i podcaster og tv-produksjoner. Han har delt sine funn med flere mediehus, og gjennom sitt minutiøse arbeid bidratt til at alvorlige systemfeil er avdekket.

 

Faktisk og Faktisk verifiserbar

På vegne av alle redaktørstyrte medier i Norge har Faktisk.no organisert og ledet en felles verifiseringsdesk, som har levert dagsordensettende innhold og journalistikk for et stort publikum – og ikke minst: Som har avslørt og avkledd en rekke forsøk på falske nyheter.

Til nå har 12 redaksjoner og over 30 medarbeidere bidratt til prosjektet. De har tatt i bruk en mengde nye avanserte metoder og de har gjort det på kort tid.