Her er de nominerte til årets priser fra Medienettverket

Publisert

Øverst fra venstre: Christina Dorthellinger (NTB), Ingvild Næss (Schibsted), Tora Håndlykken (VG) og nederst fra venstre: Helle Skjervold (VG), Andrea Rognstrand (Forsvarets forum), Ingrid Marie Zeiner, Redaksjonssjef Live Sport TV 2.

Vinnerne av Årets Talent 2023 og Årets kvinnelige medieleder 2023 blir presentert på høstkonferansen til Medienettverket  15. november.

- Det er mye innovasjon og teknologisk utvikling i bransjen vår, og derfor også mange nye talenter på vei opp. Vi har tro på at vi utvikler lederskap i mediebransjen ved å synliggjøre og løfte fram de lederne som gjør noe ekstraordinært, slik alle de seks nominerte kandidatene har, sier leder for Medienettverket, Jannicke Kjeilen Dyrøy.

Årets talent 2023

Jury Årets Talent 2023:

Karine Thyness, Egmont (Juryleder)

Hege Marie Kallestad, TV 2

Lars Håkon Grønning, E24

Ingrid Nergården Jortveit, OsloMet

Nereas Sea-Khow, NRK

 

Disse kan bli Årets Talent

Årets Talent skal tildeles en kvinne som viser stort ledertalent i en mediebedrift i Norge. Prisvinneren bør framstå som et forbilde for andre i mediebransjen, og helst skal de nominerte ha fått til noe ekstraordinært.

Årets nominerte er Helle Skjervold (VG), Andrea Rognstad (Forsvarets Forum) og Ingrid Marie Zeiner (TV 2).

Helle Skjervold, avdelingsleder for Nyhetsavdelingen i VG

Helle er en moderne medieleder som viser fart, kraft og lykkes med endringer som betyr noe. Dette får hun til gjennom sin tverrfaglige kompetanse og trygge ledelse, og fordi hun evner å bruke hele huset og dra veksler på ulike fagmiljøer.

Helle kom fra Google til VG for å lede deres avdeling for podkast, og har nå tatt fatt på et nytt og komplekst lederoppdrag som avdelingsleder for Nyhetsavdelingen i VG. Hun styrer dermed avisens største enkeltavdeling og har ansvar for den løpende nyhetsdekningen innenfor et bredt spekter av temaer – alt fra helse, krim og politikk. Som avdelingsleder for Nyhetsavdelingen har hun også ansvar for VGs utenriksdekning, med krevende vurderinger for ansatte i felt, både i Ukraina og Israel/Palestina.

Helle har grepet denne rollen med begge hender fra første dag. Hun går foran som en leder som utfordrer, og hun viser sterke lederegenskaper i både det operative og strategiske arbeidet. Helle kom inn til Nyhetsavdelingen med en annen bakgrunn enn den tradisjonelle journalistveien, og hun bruker sitt utside-perspektiv for det det er verdt. Hun stiller de gode spørsmålene, argumenterer fra sitt ståsted, og trekker inn brukerperspektivet.

Under Helle sin ledelse stilles det høye krav til mangfold, kompetanse og samarbeid, og dette gir resultater. Hun er kjent som en inkluderende leder, som er bevisst på å løfte frem ulike stemmer, både internt og i de journalistiske produktene. Helle har blant annet initiert programlederkurs for kvinner, som har gitt ansatte inspirasjon og faglig utvikling, slik at de blir tryggere i rollen foran en mikrofon. I tillegg har hun satt opp kurs for kvinnelige ledere for å gi dem debatterfaring. Helle både utvikler og utfordrer de rundt seg i hverdagen, på en måte som gjør laget stadig bedre. 

Andrea Rognstrand, nyhetsredaktør for Forsvarets forum

Som nyhetsredaktør for fagmediet Forsvarets forum er Andrea Rognstrand leder for journalister i aldersspennet 19 til 70 år, og hun beskrives av sine egne som en leder og kollega som ser folkene rundt seg med trygghet og varme, som setter retning og mål for arbeidet, og som får ting til å skje. 

 Forsvarets forum har de siste årene vunnet en rekke priser for sitt arbeid, og nyhetsredaktør Rognstrand er et talent som har mange aksjer i dette. Hun har satt tydelige avtrykk fra hun først kom inn i redaksjonen som journalistvikar, og bidro til avsløringene om ulovlige anskaffelser som skulle lede til Forsvarets forums første SKUP-rapport. Andrea styrer den daglige nyhetsdriften med klokskap, metode og en egen evne til å fortløpende prioritere det viktigste arbeidet som tar redaksjonen og prosjektene til mål. 

Forsvarssektoren ligger fortsatt bak på likestilling og kjønnsbalanse, og Andrea jobber bevisst med å få frem stemmer og historier som tidligere ikke er hørt, og hun løfter og utvikler nye kvinnelige talenter i egen redaksjon. Hun har vist stor egen utvikling fra hun tok over som nyhetsredaktør i 2021, og deler av egen kompetanse om journalistiske metoder i både interne og eksterne fora. Og hennes egen utvikling stopper ikke her – ved siden av arbeidet i Forsvarets forum studerer hun til en mastergrad i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen.

Ingrid Marie Zeiner, Redaksjonssjef Live Sport TV 2

Zeiner har bakgrunn som toppidrettsutøver, siviløkonom og konsulent. Dette var altså en ganske annen kompetanse og erfaring enn det de fleste kollegene i redaksjonen hadde, da hun fikk rollen som Redaksjonssjef for Live Sport i TV 2 i 2022. I denne rollen fikk hun bryne seg på fag og lederoppgaver som var et stykke på siden av hva hun hadde gjort tidligere, men Ingrid Marie kom inn med lidenskap for sport, ny kompetanse, stor arbeidskapasitet og smittende energi. Sporten har et høylytt og ambisiøst miljø med sterke personligheter og med masse energi, og Ingrid Marie Zeiner vant raskt kollegene respekt. Hennes egne beskriver det slik: På halvannet år tok hun en av Norges største sportsredaksjoner med storm.

Zeiner har ansvaret for en bred rettighetsportefølje – fra skiskyting og Tour de France til TV 2 historiens største sportssatsing "Hjemmebanen", som omfatter store deler av norsk idrett med tusenvis av timer direktesendte kamper. Hun har personalansvar for vaktsjefer, kommentatorer, programledere og reportere, i tillegg til store profiler som Petter Northug og Tiril Eckhoff. VM i skiskyting, verdenscup langrenn i Holmenkollen, Tour de France og håndball-landskamper. Det mangler ikke på store utfordringer innenfor Ingrid ansvarsområde, og publikumspresset er stort når disse sportsopplevelsene skal formidles. Planlegging, produksjon og publisering. Innhold og teknologi. Felles for alle disse utfordringene er at Ingrid utfører dem trygt, tydelig og målbevisst. Resultatmessig har Ingrid levert sterkt, blant annet en andelsvekst på over 40 % for Tour de France og over 30 % vekst i seeing for håndball og ishockey.

Ingrid Marie evner å skape et solid lag og fellesskap innenfor sitt område, og hun har også satt fokus på å bygge kvinnelige ekspertkommentatorer i kanalen. Det har blant annet ført til at TV 2 nå har Norges første kvinnelige ekspertkommentator i ishockey.  

Årets kvinnelige medieleder 2023

Jury Årets kvinnelige medieleder 2023:

Veslemøy Østrem, Altinget (Juryleder)

Mads Yngve Storvik, Visindi

Claudia Antwi-Adjei Hedegaard, NRK

Camilla Fuglem, Aller Media

Pål Nedregotten, NRK

 

De nominerte er:

Christina Dorthellinger, visuell redaktør, NTB

Det sies at mediebransjen er full av ledere som ligner på hverandre, som bekrefter hverandres verdensbilde og som hemmer, ikke fremmer et mangfold i mediebedriftene. Om NTBs visuelle redaktør stemmer ikke denne karakteristikken – det finnes bare én Dorthellinger – og hun vet hvor skapet skal stå. Under hennes ledelse har NTBs visuelle avdeling styrket sitt samhold, sitt mangfold og sin forretningsvirksomhet. Dorthellinger er skarp, tydelig og visjonær, men lykkes også i å få medarbeidere med seg i krevende endringsprosesser.

Dorthellinger har også tatt opp kampen for det redaksjonelle åndsverket, hun har fornyet NTBs forretningsmessige portefølje og hun har styrket samtalen om den visuelle journalistikkens plass.

Ingvild Næss, Chief Privacy and Data Trends Officer / Chief Information Officer, Schibsted

Mediebransjen har det siste tiåret stått i et spenn mellom internasjonale teknologigiganter, EUs regulatoriske myndigheter og en hjemlig kamp om å styrke vår overlevelsesevne. I dette spennet har Ingvild Næss vært bransjens spydspiss gjennom sin rolle som Schibsteds ansvarlige for data, personvern og teknologi og i MBLs GDPR-utvalg. Hun har vært en strategisk og klok nøkkelspiller i utformingen av hvordan norske medier skal forholde seg til GDPR og personvern, og bidratt til at bransjen er samstemte på dette krevende området. Hun kombinerer faglig fingerspissfølelse og gode strategiske evner, og hennes arbeid har vært avgjørende for at bransjen er bedre rigget i en digital fremtid, både juridisk og økonomisk.

Det siste året har Næss fått stadig større ansvar i Schibsted, og hun leder nå et mangfoldig team av 140 teknologer og jurister. Dette gjør hun med stort overskudd og mot. 

Tora Håndlykken, nyhetsredaktør, VG

I enhver redaksjon finnes det innovative pådrivere, journalistiske og etiske spydspisser, de som har sin styrke i språk og formidling og de som bygger team. Er man ekstra heldig, finnes alle disse rollene i en og samme person. Slik er det i VG, der Tora Håndlykken leder nyhetsarbeidet med stort overskudd, tydelighet og med en indre kraft som setter spor. Hun er en av bransjens sterkeste nyhetsredaktører og mestrer å overføre kraften og ambisjonene til en hel redaksjon. Juryen merker seg at VG uke etter uke, også i en krevende periode for bransjen, setter dagsorden med kvalitetsjournalistikk innen både utenriks, politikk og allmenne nyheter.

Håndlykken tar også stadig større plass i den offentlige debatten om medienes framtid og rolle. Hun er lyttende og alltid søkende, samtidig som hun skaper trygghet i redaksjonen når tøffe valg skal tas. 

Tildelingen skjer under Medienettverkets høstmøte 15. november i Pressens hus kl. 12-16 Meld deg på her