Kjære mediekollega,

Først av alt, tusen takk for et stort engasjement og støtte til våre kollegaer som kjemper for fri og uavhengig journalistikk under krevende kår i Ukraina.For mens vi går en rolig juletid i møte her, pågår krigen for fullt hos dem, og modige journalister rapporterer fra fronten under krevende forhold.

MBL har sammen med de andre nordiske medieforeningene inngått samarbeid med The German Marshall Fund og vårt håp er at det skal gi enda mere trøkk på innsamlingen av midler til våre ukrainske kollegaer.

MBL har også gitt egen støtte til vår ukrainske søsterforening og det viktige arbeidet de gjør for sine medlemmer.

Ukrainas forsvarskamp er en kamp for våre demokratiske rettigheter og verdier. Ved inngangen til 2024 ser vi at krigen fortsetter, og at det blir mer krevende for Ukraina å samle midler og ressurser fra allierte.  Verdens autoritære regimer ser ut til å styrke seg. Nettopp når det blir mer krevende, er det enda viktigere at vi står opp for verdiene vi er tuftet på - ytringsfrihet, informasjonsfrihet, pressefrihet - den frie og uavhengige journalistikken. 

I en mer uforutsigbar verden med mer falske nyheter og propaganda er redaktørstyrte medier viktigere enn noen gang - som en del av demokratiets infrastruktur, men også som en del av samfunnets mostanstandsdyktighet. I Ukraina ser vi at journalistikken er en viktig nerve og kilde til informasjon og kunnskap i alle lokalsamfunn. Vi trenger mer journalistikk i Ukraina, flere som evner å formidle hva som skjer og som også kikker makta i kortene. Derfor har vi valgt å engasjere oss så sterkt og sendt utstyr og støtte så journalistene får lønn og bistå med kompetanse og støtte. Her har vi mange å takke som gjennom året har stilt opp som mentorer, holdt kurs, tatt imot besøk av ukrainske medieledere og ikke minst bidratt med kroner til det Ukrainske Mediefondet. 

Mitt ønske for jula og det nye året er at du fortsetter med det, gi et bidrag til kampen for fri og uavhengig journalistikk til vårt Ukrainske Mediefond.

Vennlig hilsen Randi