Familien til fredsprisvinner Narges Mohammadi bidrar på WEXFO

Publisert

Taghi Rahmani som er nobelprisvinnerens ektefelle er selv iransk journalist, politisk aktivist, akademiker, forfatter og ytringsfrihetsforkjemper. Han er en av hovedtalerne på den årlige globale ytringsfrihetskonferansen World Expression Forum. Foto: Family archive.

Fredsprisvinnerens ektemann Taghi Rahmani deltar på World Expression Forum på Lillehammer i mai sammen med barna Kiana og Ali Rahmani.

Taghi Rahmani er iransk journalist, politisk aktivist, akademiker, forfatter og ytringsfrihetsforkjemper. Han er en av hovedtalerne på den årlige globale ytringsfrihetskonferansen World Expression Forum, som arrangeres på Lillehammer 27.-28. mai. Hovedtemaet for konferansen er «The Global Free Speech Recession – and How to Fight It?”, og vil også være temaet for bidraget til fredsprisvinnerens ektemann.

– Porten til demokrati

– Ytringsfrihet er porten til demokrati. Jeg har personlig vært fengslet i 14 år og i eksil i 12 år på grunn av denne porten. Min kone har vært i fengsel i flere år på grunn av hennes sivile innsats. Imidlertid er vår skjebne ikke unik; det er den delte skjebnen til hver iraner som tror på ytringsfrihet, skriver Taghi Rahmani i en uttalelse til World Expression Forum.

– Ytringsfrihet krever at vi styrker det sivile samfunnet. Løsningen er ikke krig og sanksjoner mot folket, men å styrke folket og det sivile samfunnet, skriver han videre.

Fredsprisvinneren fortsatt i fengsel

Narges Mohammadi ble tildelt Nobels fredspris i 2023 for sin kamp mot undertrykkelse av iranske kvinner og kamp for å fremme menneskerettigheter og frihet for alle. Hun har tilbrakt mye av det siste tiåret i fengsel i Iran for sitt arbeid og er for tiden fengslet i Evin-fengselet i Teheran, som er kjent for brutalitet og tortur.

– Et høydepunkt på konferansen

Administrerende direktør i World Expression Forum Kristenn Einarsson er glad for deltakelsen fra fredsprisvinnerens familie:

– Familien Rahmani er noen av de viktigste forkjemperne for ytringsfrihet i verden i dag. Talen til Taghi Rahmani kommer til å bli et høydepunkt og en tankevekker på World Expression Forum. Vi er stolte av at vi igjen får bidrag fra fredsprisvinnere på konferansen, slik vi også gjorde i fjor og 2022, da World Expression Forum hadde sin første konferanse.

Barna deltar på ungdomskonferanse

Barna Kiana Rahmani (17) og Ali Rahmani (17), som mottok fredsprisen på morens vegne i Oslo i desember, skal delta på World Expression Forum sine ungdomsarrangementer som går parallelt med hovedkonferansen.

Om World Expression Forum

World Expression Forum (WEXFO) er en møteplass og pådriver for globalt samarbeid for å sikre ytringsfrihet for fremtidige generasjoner. WEXFO arrangerer en årlig global konferanse for ytringsfrihet som finner sted på Lillehammer i mai/juni. Konferansen samler eksperter, aktivister, journalister og akademikere fra hele verden. Mediebedriftenes Landsforening er en av stifterne.