Lønnsstatistikken er klar og viser lønnsvekst innenfor journalistområdet på 6,3 prosent

Publisert

Tallene er gjennomsnittstall på overenskomstnivå og ikke egnet til å si noe om lønnsveksten i enkeltbedrifter, ifølge MBLs fagsjef Geir E. Engen. Foto: Caroline Roka.

MBL utarbeider lønnsstatistikk både for redaksjonelle medarbeidere, funksjonærer og ansatte innenfor grafisk og pakkeri. Tallgrunnlaget er på bransje- og overenskomstnivå og er omforente tall. - Årslønnsveksten er beregnet til 6,3 %. Dette er høyere enn det vi la til grunn under forhandlingene i fjor, der vi hadde en forventet ramme på 5,2 %, sier fagsjef Geir E. Engen i MBL.

- Også i år viser tallene at det er variasjon mellom bedriftene, slik det skal være når det er forholdene i den enkelte bedrift som legges til grunn i lokale forhandlinger, fortsetter Engen.

Totalt er det 3066 journalister som er omfattet av de fire overenskomstene mellom MBL og NJ. Disse har en gjennomsnittlig bransjelønn på kr 753 714,-.

Økt minstelønn
I løpet av de to siste lønnsoppgjørene har partene vært enige om behovet for å øke minstelønnen. Deler av dette har skjedd gjennom såkalt teknisk overføring, der det motregnes mot personlig tillegg. 
-Ikke overraskende viser tallene at dette har virket etter hensikten. Når vi sammenligner fastlønnen på det laveste ansiennitetstrinnet i 2021 og i 2023 ser vi at økningen har vært på rundt 60 000 kr, sier Engen.

Full effekt av endret ulempesystem
Ulempesystemet ble endret i forbindelse med oppgjøret i 2022, men det er først i 2023 at det nye systemet har fått virke et helt år.
- Vi ser at ulempeutbetalingene har økt noe mer enn satsjusteringene vi gjorde i fjor skulle tilsi. Om dette skyldes systemendringen eller endring i skiftplaner vet vi ikke, sier Engen.

Kontoransatte
For funksjonærene som er omfattet av overenskomstene med Parat og HK er bildet litt mer sammensatt.  Økningen i fastlønn er på 6,3 %, mens redusert provisjon gjør at veksten i bransjelønnen er på 5,2 % når vi ser HK og Parat samlet.

Grafisk og pakkeri
For ansatte innenfor grafisk og pakkeri er veksten i fastlønn 5,4 %, dvs litt høyere enn vi la til grunn i fjorårets oppgjør. Vi har imidlertid opplevd endringer i forhold til produksjon av søndagsaviser og redusert frekvens på en rekke aviser. Det gir seg utslag i redusert utbetaling tilknyttet skiftarbeid og andre variable ulempetillegg, slik at veksten i bransjelønn er på 4,3 % sier Engen.

For alle gruppene er det slik at tallene vi publiserer er gjennomsnittstall for de ulike arbeidstagergruppene på overenskomstnivå, og de er ikke egnet til å si noe om lønnsveksten i enkeltbedrifter. For å kunne uttale seg om utviklingen i enkeltbedrifter må man se på de samme personene som er ansatt i samme bedrift begge årene.

Til lønnsstatistikken