Saksøker staten for å teste nye overvåkingslover

Publisert

Saksøkere, partshjelpere og advokater i saken.

Presseorganisasjonene blir partshjelpere i søksmålet fra Tinius og Vardens sjefredaktør Tom Erik Thorsen om de nye overvåkingsbestemmelsene i e-tjenesteloven.

Stiftelsen Tinius har i dag har i dag tatt ut søksmål mot Staten v/Forsvarsdepartementet for å få domstoltestet de nye bestemmelsene i etterretningstjenesteloven. Sjefredaktør i Varden Tom Erik Thorsen er medsaksøker. Presseorganisasjonene Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening går inn som partshjelpere sammen med Den norske Forleggerforening, Norsk PEN og Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening. Advokatfirmaet Glittertind v/advokatene Jon Wessel-Aas og Emanuel Feinberg er engasjert som prosessfullmektiger for både saksøkerne og partshjelperne.

– Vi frykter at de nye lovbestemmelsene vil ha en nedkjølende effekt på ytringsfriheten – at færre tør å ytre seg eller å ta kontakt med journalister. Dermed mister mediene sentrale kilder til informasjon og samfunnet risikerer å gå glipp av viktige saker og debatter, uttalte Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen under pressekonferansen.

Les alt om søksmålet og stevningen her.