Rapporten ble lagt frem tirsdag på Pressens hus, og peker blant annet på at de redaktørstyrte medienes egne plattformer oppsøkes sjeldnere. Halvparten av de unge gjør det ikke på en gjennomsnittsdag. Også i hele befolkningen øker dette tallet fra 18 prosent i 2019 til 27 prosent i 2024, særlig drevet av de under 26.
– Dette bekrefter medie-Norges bekymringer. For å nå de unge, må mediepolitikken styrkes. Det viktigste tiltaket nå er et plattformnøytralt momsfritak. Det vil gi redaktørstyrte medier bedre rammevilkår til å utvikle seg og nå ut, særlig til yngre brukere, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL.
Medietilsynet deler bekymringen for mediebruk blant de yngre, og peker på behovet for at journalistikken får utvikle seg i takt med ny teknologi og endrede medievaner.
– Mange, særlig unge, sier de får med seg nyheter via sosiale medier. Men det er plattformenes algoritmer som selektivt styrer hva de ser – ikke redaktørstyrt journalistikk. Innholdet er ofte verken kvalitetssikret eller faktabasert. For demokratiet – og for finansieringen av journalistikken – er det avgjørende at redaktørstyrte medier brukes hyppig av hele befolkningen, avslutter Øgrey.
Les hele rapporten hos Medietilsynet