Vinnere Årets Mediepriser 2017

Nyhet

Publisert

Dagens Næringsliv ble kåret til årets avis da Årets Mediepriser ble delt ut på Ole Bull scene i Bergen i kveld. Motemagasinet Costume ble kåret til årets magasin og samarbeidsprosjektet Faktisk ble kåret til årets innovasjon. Det var kulturminister Trine Skei Grande som delte ut prisene på vegne av Mediebedriftenes Landsforening.

- Det er definitivt en av årets morsomste jobber å juryere alle de innsendte bidragene. Når norske medier finner fram det beste de har laget, blir nivået imponerende høyt, sier juryleder Trine Ohrberg-Rolfsrud.

Her er alle kveldens vinnere:

Årets forside - Fædrelandsvennen

Juryens begrunnelse: En veldig god hverdagsavis. Kartet gjør hele siden. Bruken av regnbuefargene gir den en umiddelbar stoppeffekt, samt ny informasjon til videre lesing. Sprekt og modig forside fra Sørlandet.

Årets magasincover - Costume 9/2017

Juryens begrunnelse: Et historisk cover! Når en av verdens største TV-stjerner – ei norsk muslimsk jente- blir den første kvinnen som poserer med hijab på coveret, viser det at også motemagasiner kan sette dagsorden. Nydelig utført, med både fashion og politisk pondus. Bravo!

Årets featuresak  - VGHelg – "Det hvite raseriet"

Juryens begrunnelse: Rått og sobert på samme tid. Et imponerende kildearbeid gir leserne innblikk i et stadig voksene miljø både i Norge, USA og Europa. Historiene treffer leseren som en knyttneve. Dette er brutalt ærlig! Eminente bilder, tydelige prioriteringer og særdeles gode intervjuer gjør at ingen kan gå glipp av dette. MÅ LESES!

Årets inspirasjonssak - Shape up – "Mørkets lyse sider"

Juryens begrunnelse: Snakk om å snakke rett til målgruppa! Her lages det god journalistikk på et viktig tema for en gruppe lesere mange har vanskelig for å nå. Når man følger opp med egen selvforsvars guide og utstyrer leserne med egne refleksvester, er man "spot on" på å levere på leseroppdraget.

Årets magasinfoto - Dagbladet Magasinet – "Tvangsflyttet" Foto: Agnethe Brun

Juryens begrunnelse: Så vakkert og sårt kan historier fortelles med bilder. Imponerende nærhet uten å forstyrre. Tar leserne inn i en del av livet vi alle frykter skal komme. Nydelig poengtert.

Årets sportsdekning - VG – "NIF-skandalen"

Juryens begrunnelse: Nok en gang drar VG sportsjournalistikken videre. Takket være standhaftighet og faglig systematikk har VG-sporten beveget idretten fra null åpenhet til full åpenhet. Med imponerende stamina avsløres en ukultur i den norske idretten. Imponerende!

Årets spesialmagasin

Exellence: Ukeadressa – "Verdensrommet sett fra Trondheim"

Juryens begrunnelse: Et fyldig og godt innblikk fra teknologihovedstaden. Her vier Adressa hele sitt lørdagsmagasin til verdensrommet. Med god grafikk, flotte bilder og et imponerende sett saker gis leseren et magasin som lever lenge.

Vinner: Dagbladet Magasinet – "Fattig & rik"

Juryens begrunnelse: Et ambisiøst og stort prosjekt. Å fylle hele magasinet med historier om hvor forskjellig Norge er rett før stortingsvalget, gir et godt bilde på hvilke enorme oppgaver som venter våre folkevalgte.

 

Årets lokale nyhetsdekning - Tønsbergs Blad – "Byggesak på Tjøme"

Juryens begrunnelse: Det er dette som er lokaljournalistikk, virkelig god lokaljournalistikk. Her går Tønsbergs Blad rett i kjernen av samfunnsoppdraget og leverer saker som vekker nasjonal oppmerksomhet. Bra jobba!

Årets nasjonale nyhetsdekning - VG – "Avsløringen av verdens største overgrepsforum"

Juryens begrunnelse: At dette går an! Med unik teknologisk kompetanse snører journalistene opp verdens største overgrepsforum. Dette er fremtidens journalistikk når teknologi møter journalistikk, kan de mørkeste hemmeligheter avsløres. VG er sitt samfunnsansvar bevisst, løfter denne grufulle saken og gir den tiden den trenger for å få hele bildet. Et imponerende arbeid ligger bak denne avsløringen.

Årets nisjenettsted - Medier24

Juryens begrunnelse: Snakk om å komme som ei kule! På få år har gründerbedriften fått en helt sentral posisjon og markerer seg som en av bransjens viktigste aktører. Med journalistisk teft og pulserende publisering, holdes leserne alltid oppdatert.

Årets digitale historie

Exellence: NRK – "Min reise i krigens Syria"

Juryens begrunnelse: En gripende reise i Syra tar leseren rett inn i krigens grusomheter. Her plasseres både reporter og leser inne i de utbombede husene, og historien blir nær og ekte. Tekniske finurligheter gjør at saken får en ekstra dimensjon. Strålende utført.

VINNER: VG Helg – "Det hvite raseriet"

Juryens begrunnelse: Dette slår deg i bakken. Det er massivt, grundig og skremmende. Her spiller alle elementer på lag. Lyd og video gir ekstra dybde til de velskrevne intervjuene. Sammen med fantastiske bilder er dette et stort dokument på en av nåtidens største utfordringer. Saken er aller best på mobil og viser hvilke muligheter som ligger til langlesning i dette formatet.

 

Årets web-TV serie - NRK – "Faten tar valget"

Juryens begrunnelse: Et ekte og ærlig møte med store og vanskelige temaer. Tøffe Faten bærer programmet stødig med en oppriktig nysgjerrighet for alle hun møter. Et spenstig grep fra NRK for å lokke flere unge til valgurnene. Med Fatens ærlige refleksjoner og mot til å vise usikkerhet ble hun en representant for målgruppa, som også speilet deres mangel på oversikt og usikkerhet.

Årets redaksjonelle event - Harm & Hegseth live – VG

Juryens begrunnelse: Herlighet så gøy! På en imponerende måte har VG klart å skape et konsept og personligheter som tar folket med storm. Når konseptet går til scenen, går folket mann av huse for å sikre seg billetter. Dette er morsomt, inspirerende og akkurat passe drøyt. Snakk om suksess!

Årets lokale nyhetsnettsted

Exellence: Fredriksstad Blad

Juryens begrunnelse: Et strålende nyhetsnettsted som gang på gang gir det lille ekstra. En tydelig lokal forankring i alle saker gjør at befolkningen blir tatt på alvor. Fremstår som et overskuddsprosjekt som går den ekstra mila for å gi leseren gode saker og opplevelser. Folk i Fredrikstad er jammen heldige.

Vinner: Budstikka

Juryens begrunnelse: Et nyhetsnettsted som skaper engasjement og setter dagsorden også utenfor eget dekningsområde. Har i 2017 gjort digitale kvantesprang, innført brukerbetaling med stor suksess og styrket den undersøkende journalistikken. Et komplett nettsted som også gir leserne det lille ekstra med glimt i øyet. Dette lover bra for fremtiden.

Årets nasjonale nyhetsnettsted - VG.no

Juryens begrunnelse: Kontinuerlig i utvikling. Drivende fremover- alltid på jakt etter den optimale leseropplevelsen, enten det er på direkte nyhetsformidling eller på digitale langlesninger av store gravesaker. Nettstedet er gir et imponerende knippe av avslørende journalistikk, løpende nyhetsbilde og nyskapende underholdning. Her finner leseren ALT. Selv små tekniske detaljer er utmerket utført her. Bravo!

 

HOVEDPRISER

ÅRETS NYSKAPNING - Faktisk

Juryens begrunnelse: Når gamle konkurrenter går sammen for å danne krefter mot nye konkurrenter, skapes et imponerende nytt nettsted. Ikke bare er samarbeidet i seg selv unikt, men man har også bygget selve publiseringsløsningen og designet fra bunnen av. En helt ny måte å formidle saker på, som vi trolig bare har sett starten av. Et tydelig visuelt uttrykk, gir sakene ekstra tyngde og styrker formidlingen. Innovativt, kreativt og skreddersydd for morgendagens teknologi. Opprettelsen av Norges første rendyrkede faktasjekkredaksjon vekker oppmerksomhet verden over. Dette er en real lagseier!

ÅRETS MAGASIN (nett & papir) - Costume

Juryens begrunnelse: Årets magasin gjør modige valg som blir lagt merke til langt utover landets grenser. Redaktøren har gjennomført en stor ryddejobb, og gjort tydelige prioriteringer i valg av saker, stoff og samarbeidspartnere. Bladet satser på journalistikk, og er sitt samfunnsansvar bevisst. De snakker rett til en målgruppe få andre når, derfor er det imponerende at den journalistiske fanen heves like høyt som nisjefanen. Dette er et helstøpt produkt som fronter både norsk design og vanskelige saker i samme fold. Årets Magasin har skapt flere store arenaer for sin merkevare, og har tatt over tronen som Norges viktigste motemagasin. Årets magasin er Costume.

ÅRETS AVIS (nett & papir) - Dagens Næringsliv

Juryens begrunnelse: Årets avis er tøff, grundig, nytenkende og elegant, og evner å både opplyse og underholde på samme tid. Avisen har over mange år bygget sin virksomhet på en kultur for kritisk og undersøkende journalistikk. Med en solid redaksjon leverer de hver dag noe av det beste norsk presse har å by på. Over tid har avisen bygget opp kommentatorer som skriver godt, mener sterkt, er eksperimentelle og som profilerer avisen betydelig. Avisen er ikke redd for å være kritisk og taler gjerne sine egne lesere midt imot i prinsipielt viktige saker. I 10 år har avisa levert estetisk nytelse og journalistikk i samme pakke hver helg, og har det siste året reprioritert fotojournalistikken som har gjort de enda bedre. Avisen fikk et betydelig løft digitalt i 2017 -både journalistisk og med et imponerende løft i digitale abonnement. Årets avis har i 2017 gravd frem flere saker som endrer samfunnet. De er meget gode på politikk, og avdekket det som skulle bli det største politiske fallet i nyere historie. Årets avis tør å stå i stormen. Årets avis er Dagens Næringsliv.