Golden Pen of Freedom tildelt filippinske Maria Ressa

Publisert

The Golden Pen of Freedom, den årlige pressefrihetsprisen til WAN-IFRA, har blitt tildelt Maria Ressa, medstifter, konsernsjef og administrerende redaktør på det filippinske nettstedsnettet, Rappler.

Prisen ble delt ut under åpningsseremonien til den 70. World News Media Congress og 25. World Editors Forum i Cascais i Portugal.  Resses berømmes for sin utrettelige jobb for verdiene til en fri presse, samt hennes vilje til å fortsette å avsløre historier av vital betydning for demokrati i Filippinene midt i presset fra regjeringen og dets tilhengere.

Siden presidentvalget av Rodrigo Duterte i 2016 har Rappler blitt offer for en bevisst og svært målrettet nettkampanje fra tilhenger av den kontroversielle presidenten som søker å diskreditere medieorganisasjonen.

Parallelt har  Ressa vært målet for en stadig mer fiendtlig kjønnsrelatert hatkampanje konstruert for å undergrave hennes troverdighet og legitimiteten til Rapplers journalistikk. I stedet for å trekke seg tilbake fra truslene, har hun blitt en  foregangskvinne i å avvise netttrakassering og varsler om de negative virkninger for demokrati av den økende bruken av teknologi generelt - og sosiale medier mer spesifikt - for å diskreditere profesjonell journalistikk.