Nei til å hemmeligholde statsråders kalendere

Publisert

Justisminister Tor Mikkel Wara har nylig mottatt høringsuttalelse fra presseorganisasjonen som går mot regjeringens endringsforslag i offentlighetsloven. Foto: Ola Hæggø, Fotovisjon.

Presseorganisasjonene protesterer samlet mot et lovforslag som blant annet vil gjøre statsrådenes møteoversikt og kalendere hemmelige.

Justidepartementets lovforslag innebærer at det ikke lenger vil være anledning til å be om innsyn i offentlig ansattes møtekalendere. Regjeringsmedlemmenes kalendre vil blant annet omfattes av dette.

I en nylig avsendt høringsuttalelse viser Presseorganisasjonene til at lovforslaget ville gjort det umulig å avsløre flere statsrådsmøter av stor offentlig interesse. Partene sier videre at forslaget er en vesentlig endring av gjeldende rett og at Sivilombudsmannen har slått fast at statsrådenes elektroniske kalendere er å betrakte som dokumenter i offentleglovas forstand. Presseorganisasjonene fremhever videre at samfunnet risikerer å gå glipp av nødvendig informasjon og ikke minst at loven har de nødvendige unntaksbestemmelsene.

Bak høringsforslaget står Norsk Presseforbund, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Norsk Lokalradioforbund, Fagpressen og Landslaget for lokalaviser.