Avislevering på anbud: MBLs forslag foretrukket

Publisert

Samferdselsminister Jon Georg Dale, her sammen med Klassekampen-redaktør Mari Skurdal, fra da hun, Nationen-redaktør Irene Halvorsen og Vårt Land-redaktør Bjørn Bore overleverte signaturer mot regjeringens foreslåtte endringer i postloven. (Foto: Medier24/Eira Lie Jor).

Postloven ble endret før sommeren, slik at omdeling av post går ned fra fem dager til 2,5 dager per uke fra 1. juli neste år. Dette gir store distribusjonsutfordringer for svært mange aviser, og MBL ba derfor om et kompenserende tiltak for å sikre at abonnenter over hele landet fortsatt kan få levert avis. I går sendte regjeringen ut anbud om avisdistribusjon i områdene hvor bransjen ikke selv har distribusjon. Forslaget fra en samlet bransje, MBL og LLA, er foretrukket løsning, som skal velges hvis den lar seg gjennomføre innenfor rammene. Det vil inngås én avtale om distribusjon av aviser per to leveringsområder for henholdsvis ukedagsdistribusjon og lørdagsdistribusjon.

Samferdselsdepartementet skriver: «For å følge opp Stortingets behandling, er konkurransen innrettet slik at de som leverer inn tilbud på ukedager skal by på både motsyklisk distribusjon mandag – fredag og på faste dager tirsdag og torsdag. Departementet vurderer at dette er nødvendig for å teste om motsyklisk distribusjon lar seg realisere innenfor samme økonomiske rammer som faste dager». Motsyklisk distribusjon betyr der Posten Norge AS ikke leverer den aktuelle dagen.

Regjeringen skal kjøpe avisomdeling i en periode på tre år fra endringen i postloven trer i kraft 1. juli 2020. Tiltakets kostnad er 255 mill. kr årlig i tre år.

Frist for innlevering av forespørsel om å delta i konkurransen er 8. november. Et par uker senere vil Samferdselsdepartementet sende ut invitasjoner om å gi tilbud, med tilbudsfrist 9. desember. Departementet tar sikte på å ta en tildelingsbeslutning og formidle den til tilbyderne før jul i år, og start for distribusjonen blir 1. eller 2. juli 2020 for ukedagsdistribusjon og 16. januar 2021 for lørdagsdistribusjon.

Lenke til pressemelding og anbudsdokumenter