Hvite flekker, medieskygger og støtten til lokalavisene

Publisert

Medieforsker Sigurd Høst har laget en oppdatering av et notat han laget på oppdrag fra Mediemangfoldsutvalget.

I et ferskt notat gir medieforsker Sigurd Høst en avklaring på hva som menes med halvskygger i hans rapport, og viser hvordan kulturministerens bruker dette til å bygge opp argumentasjon for Mediestøttemeldingen på dels feilaktig måte.

Notatet er for øvrig en oppdatering av et notat han laget for MMU, og som viser en bedring fra 22 til 18 områder i halvskygge.

HER ER NOTATET

I notatet skriver Høst blant annet:

Hvis myndighetene virkelig ønsker å styrke avisenes stilling i de områdene der de nå står svakt, må de altså iverksette tiltak som gagner de lokale dagsavisene. Hvordan det best kan gjøres, er en annen diskusjon. Det eneste som er sikkert, er at en reell støtte til disse avisene vil bli dyrt.

Ut fra den kunnskapen jeg har om det norske avismønsteret, har jeg vanskelig for å skjønne hvordan økt støtte til de små lokalavisene kan være svaret på tre så forskjellige utfordringer. 1) Hindre avisdød blant svake småaviser: ja. 2)Stimulere til nyetablering: kanskje. I dag er det lite aktuelt å starte nye papiraviser, og utviklingen for betalte, lokale nettaviser uten papirforankring er kommet svært kort. 3)Forbedre situasjonen for kommuner som ikke har en lokalavis med minst 30 prosent husstandsdekning: definitivt ikke.