Mediestøttemeldingen kan bli bedre

Publisert

-Det er derfor behov for virkemidler som omfatter alle, for å sikre at medienes samfunnsrolle blir opprettholdt i alle deler av landet, sa MBLs adm dir Randi S. Øgrey (nr to fra venstre) under høringen på Stortinget i dag.

-Mediemeldingen var etterlengtet, men spørsmålet nå er om den leverer, om den makter å se helheten i mediepolitikken og presentere løsninger som løfter, sa MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey i Stortingshøring mandag og viste til flere forbedringspunkter.

OPPTAKET FRA STORTINGSHØRINGEN STARTER MED ØGREYS INNLEDNING. HER

-Mediemangfoldsutvalget påviste at utviklingen i mediemarkedet rammer alle aktører. Det er derfor behov for virkemidler som omfatter alle, for å sikre at medienes samfunnsrolle blir opprettholdt i alle deler av landet. Forslaget om et midlertidig fritak for arbeidsgiveravgift er et slikt tiltak. Dette må derfor utredes, sammen med andre relevante allmenne tiltak.

 HER ER MBLS NOTAT TIL KULTUR – OG FAMILIEKOMITEEN

Hva er 'lokalavis'?  

-Det er positivt at man vil øke støtten til lokalaviser og vi støtter selvsagt dette tiltaket.  Men det er uklart hva som menes med 'lokal-avis'. Lokalaviser er langt mer og flere enn fådagersaviser med "lavt" opplag. Aviser som kommer ut seks dager per uke i større byer er også lokalaviser. Dette er det fint om dere klargjør, når meldingen er så utydelig, sa Øgrey og presiserte videre:  

Økningen til lokalavisene må skje med friske midler, og ikke på bekostning av riksspredte nisjeaviser og nr. 2-aviser. Disse har en viktig rolle i medie- og meningsmangfoldet.  

Støtte til all digital journalistikk

For å støtte opp under nyhetsformidling, samfunnsdebatt, norsk språk og kultur bør derfor all digital journalistikk under lov om redaksjonell fridom i media gis mva-fritak, slik det nå også er åpnet opp for i EU. Det er viktig for å hindre at mangfoldet kommer i fare. 

MBL minnet også om distribusjon må sees i sammenheng med mediepolitikken og viste til at MBL har fremmet et forslag basert på ekstern analyse som hensyntar langt flere abonnenter enn i lovforslaget fra Samferdselsdepartemenet.