Europeiske presseorganisasjoner og Microsoft ber om australsk betalingsmodell

Publisert

Adm. dir. i MBL og styremedlem i News Media Europe, Randi S. Øgrey håper også at norske politikere støtter opp om forslagene om å endre regelverket og dermed bidra til å finansiere journalistikken som demokratiet trenger.

Politikerne i Europa bør følge Australias eksempel å pålegge globale plattformer å betale for bruken av journalistisk innhold. Det fremgår av en felles pressemelding som alle europeiske presseorganisasjoner står bak sammen med Microsoft. – Vi støtter forslaget og håper på at også norske politikere skal endre regelverket og dermed bidra til å finansiere journalistikken som demokratiet trenger, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey, som også er styremedlem i News Media Europe.

EMMA, ENPA, EPC, NME & Microsoft etterlyser en løsning for å kunne kreve betaling for bruk av presseutgivernes innhold og inkludere voldgiftsbestemmelser som kan sikre at rettferdige avtaler forhandles frem. Modellen som er etablert i den australske loven bør tas i betraktning ved utformingen. Den skal gjøre det mulig for et voldgiftspanel å etablere en rettferdig pris basert på en vurdering av fordelene som hver side har ved å ha nyhetsinnholdet inkludert på de globale plattformene.

Her er pressemeldingen fra NME (News media Europe), EMMA (European Magazine Media Assosiation), ENPA (European Newspaper Publisher's Association), EPC (European Publishers Counsil) og Microsoft