Flere store navn til World Expression Forum

Publisert

Veslemøy Østrem kan fortelle at nobelprisvinner Muratov blir en av innlederne på verdenskongressen i mai. Foto: Erlend Berge. Muratov fotografert fra hans besøk i Pressens hus i desember i fjor.

De to nobelprisvinnerne og de to mottakerne av de viktige ytringsfrihetsprisene Prix Voltaire og Golden Pen Award i 2021 vil alle være blant talerne på den første WEXFO-kongressen.

Sist uke ble det kjent at nobelprisvinneren Maria Ressa kommer til den første verdenskongressen på Lillehammer i mai. Nå er det klart at også den andre nobelprisvinneren, Dmitry Muratov (RU), kommer. Det samme gjelder Rasha Al Ameer (LB) og Sebastian Lai (HK).

Ressa og Muratov mottok Nobels fredspris på deling i 2021 «for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred». -At begge prisvinnerne deltar er stort og svært viktig med tanke på å etablere et vellykket internasjonalt forum for ytringsfrihet i Norge, sier Veslemøy Østrem, medlem av programkomiteen og til daglig nyhetsredaktør i Vårt Land.

Dmitrij Muratov er journalist, redaktør og medgrunnlegger av den russiske avisen Novaja Gazeta. Russland er et av verdens farligste land for journalister, og seks av journalistene til Muratovs avis, Novaja Gazeta, har blitt drept, men likevel er russiske journalister blant de dyktigste gravejournalistene i Europa.

Maria Ressa er medgrunnlegger, administrerende direktør og sjefredaktør for den filipinske nyhetsorganisasjonen Rappler.com. – Maria Ressas egen historie er et rystende bevis på hva som står på spill i en verden der autoritære ledere tar i bruk teknologi til å undertrykke både egen befolkning og sine motstandere, sier Østrem – og fortsetter:

-Ambisjonen er at WEXFO skal fungere som bindeledd for samarbeid og kunnskapsutveksling mellom aktører som allerede gjør viktig arbeid for ytringsfrihet. WEXFO blir en kongress der vi skal dele erfaringer og lete etter løsninger. Vi har bedt Maria Ressa om å snakke om hvilke verktøy vi har i kampen for ytringsfrihet og om betydningen av fri presse og en fri og kritisk debatt, sier hun.

Sebastian Lai, sønn av den fengslede mottakeren av Golden Pen Award i fjor, Jimmy Lai fra Apple Daily newsroom Hong Kong er også bekreftet til konferansen. Det samme gjelder mottaker av ytringsfrihetsprisene Prix Voltaire, Rasha al Ameer.

Programmet for den store ytringsfrihetskonferansen presenteres i februar. Konferansen går av stabelen 30. og 31. mai.