MBL advarer mot skatteutvalgets forslag: Vil få store konsekvenser for mediemangfoldet

Publisert

Randi S. Øgrey. Foto: Caroline Roka.

Torvik-utvalget leverte NOU 2022: 20 Et helhetlig skattesystem i desember i fjor, og høringsfristen er 15. april. Flertallet i utvalget foreslår at det kun skal være én sats for moms, noe som innebærer å fjerne momsfritaket for medier.

- Forslaget om å fjerne momsfritaket for mediene er et svært uklokt forslag som bryter med en lang tradisjon i Norge, hvor fritaket sikrer medienes viktige samfunnsrolle, mediemangfold over hele landet og stor oppslutning om mediene i befolkningen, sier MBLs adm.dir. Randi S. Øgrey.

MBL peker i sin høringsuttalelse på at forslaget er preget av manglende prinsipielle vurderinger og er ikke basert på kunnskap om mediemarkedet. Konsekvensene for mediemangfoldet og samfunnet er heller ikke vurdert.

Redaktørstyrte journalistiske medier behøves mer enn noensinne som en motvekt mot usannheter, desinformasjon og ulike former for påvirkning, og momsfritaket er viktigere enn noensinne. Momsfritak er også et anerkjent virkemiddel i Europa for å fremme mediemangfold og mediebruk, og innføring av full moms ville gjort Norge til et særtilfelle skriver MBL.

-Jeg har tillit til at fremsynte politikere ser at dette forslaget må avvises, sier Øgrey.

Les høringsuttalelsen her