Plattformnøytralt momsfritak er nødvendig og må gjeninnføres

Publisert

-Vi håper og tror at politikerne på Stortinget og særlig budsjettpartner SV legger inn tydelige føringer i forhandlingene med regjeringen, slik at en revidert § 6-2 kan gjeninnføres, sier MBLs Randi S. Øgrey.

- Regjeringens høringsforslag er skuffende og utilstrekkelig fordi det fortsatt begrenser redaktørstyrte medier mulighet til å bruke lyd og levende bilder slik brukerne forventer. Vårt forslag til gjeninnføring av momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester ville løst dette, og vi håper Stortinget kan bidra til at forslaget tas fram igjen, sier adm.dir. Randi S. Øgrey i MBL.

Regjeringen sendte 9. mai et forslag om å endre momsloven § 6-1 på høring, slik at avisene skal få større mulighet til å bruke lyd og levende bilder enn slik det har vært siden momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester (§ 6-2) ble avviklet ved årsskiftet til sterk kritikk fra en samlet mediebransje.

En slik endring er ikke tilstrekkelig, og vil være innovasjonshindrende. Norske mediers samfunnsrolle og evnen til å finansiere journalistikken på dagens nivå er under stort og økende press. Brukernes vaner og forventninger endres stadig raskere, med økte krav til innovasjon og utvikling, og økt bruk av lyd og levende bilder. Momsfritak er det viktigste mediepolitiske virkemiddelet for å stimulere til konsum og produksjon av redigert medieinnhold, og fremmer norsk språk og kultur. Norske medier har en sterk stilling, noe som er avgjørende for at vi skal forbli et tillitsbasert samfunn. Redaktørstyrte journalistiske medier er helt sentrale som en motvekt mot usannheter, desinformasjon og ulike former for påvirkning. En avgrensing basert må være basert på innholdet, ikke på publikasjonsplattform.

-Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen har selv pekt på at medieøkonomien er svært skjør og at fjerningen av fritaket for elektroniske nyhetstjenester ikke var ønskelig. Vi håper og tror at politikerne på Stortinget og særlig budsjettpartner SV legger inn tydelige føringer i forhandlingene med regjeringen, slik at en revidert § 6-2 kan gjeninnføres, sier Øgrey.