Tverrpolitisk enighet om målet om et plattformnøytralt momsfritak for nyheter, regjeringen skeptisk til løsningene

Publisert

Fra venstre: Tage Pettersen (H), Grunde Almeland (V), Kathy Lie (SV), Åslaug Sem-Jacobsen (SP), Torstein Tvedt Solberg (Ap) og debattleder Veslemøy Østrem (Altinget).

Om du gikk glipp av debatten, kan du se den her

- Jeg vil kjempe hardt for den plattformnøytraliteten som gjør at de redaktørstyrte mediene kan nå ut til neste generasjon for det er så uhyre viktig for å bekjempe falske virkelighetsoppfatninger, sa SVs representant i kulturkomiteen Kathy Lie fra scenen under mediepolitisk frokost i Pressens hus onsdag.

Lie viste til at unge er på sosiale medier før de vet hva en avis er, og at det å ha solide redaktørstyrte medier er viktig.

I regjeringens forslag til neste års statsbudsjett kom det ingen løsning som sikrer et plattformnøytralt momsfritak, etter innsnevringen som skapte sjokkbølger da det kom i fjor. Regjeringen foreslår riktignok å øke avisenes mulighet til å benytte seg av lyd og levende bilder sammenlignet med innsnevringen, men uten at det grunnleggende problemet hvor momsfritaket knyttes til tekst og stillbilder løses. Dersom regjeringens forslag ikke blir forbedret, vil avisenes muligheter til å nå dagens og morgendagens mediebrukere fortsatt være svekket og TV 2 vil fortsatt stå uten momsfritak for sitt nyhetsinnhold.

Dermed er det duket for forhandlinger om statsbudsjettet på Stortinget med SV som sannsynlig budsjettpartner.

Lie sa videre at hun synes det er merkelig at regjeringen ikke har løst dette "etter sjokket vi fikk i fjor da det var tydelig at daværende kulturminister heller ikke syntes om dette".

Aps Torstein Tvedt Solberg og SPs Åslaug Sem-Jacobsen henviste til Finansdepartements skepsis til løsningsforslagene som årsak til at plattformøytraliteten ikke er tilbake i forslaget til årets statsbudsjett.

Dette fikk Venstres Grunde Almeland til å reagere. – Ved å peke på Finansdepartementet skyver vi ballen i feil retning og fritar medieministeren for det ansvaret hun bør ha.

Alle fem politikerne, Torstein Tvedt Solberg (Ap), Tage Pettersen (H), Åslaug Sem-Jacobsen (SP), Kathy Lie (SV) og Grunde Almeland (V), ga gjennom debatten uttrykk for at de er for plattfornøytralitet. 

- Jeg heier på at SV klarer å løfte frem dette i forhandlingene, sa SPs Åslaug Sem-Jacobsen.