Mangedobler satsingen og skal tilby nasjonal avisuke til alle klassetrinn

Publisert

- Vi fikk testet ut teknologisamarbeid mellom forskjellige konsern i forbindelse med valgsatsingen i fjor og det åpnet store og nye muligheter, sier leder for Mediekompasset, Veslemøy Rysstad. Foto: Caroline Roka.

- Til høsten går vi all inn og utvider tilbudet om nasjonal avisuke til å gjelde for elever på alle skoler og klassetrinn, sier leder for Mediekompasset, Veslemøy Rysstad.

Gjennom 26 år har Mediekompasset/MBL tilbudt nasjonal avisuke til 4., 6., og 9. klasse. Nå skal både de yngste elevene og de som går ut fra videregående skole få tilbud om gratis nettaviser og elevoppgaver designet for å engasjere og gi god kunnskap om redaktørstyrte medier. For mange av elevene er det deres første møte med aviser.

Milliontilskudd

- Vi fikk et gjennombrudd i forbindelse med valgsatsingen i fjor hvor vi fikk testet ut teknologisamarbeid mellom forskjellige konsern. Drøyt 130 lokalaviser fra ble publisert gjennom Feide som er skolenes eget datasystem og det åpnet nye og store muligheter for oss, sier Rysstad. Denne uka kom meldingen om millionstøtte fra Sparebankstiftelsen DNB. - Nå kan vi ta denne satsingen helt ut: Alle skoleelever skal få tilgang til aviser og arbeidsoppgaver med masse gøy, sier hun og vil dra nytte av samarbeid med utviklere fra TV 2 Skole.

Massiv deltakelse over år

Nasjonal avisuke har vært et stort dugnadsprosjekt mellom Mediekompasset og norske lokalaviser siden 1999 og har i alle år hatt mange deltakere, på det meste over 90 000. - Det er moro å kunne videreutvikle en så sterk merkevare slik at den tilpasses unge brukervarer. Vi lager noe som skal dekke hele skoleløpet på vegne av alle norske mediehus og omhandle god journalistikk, kildekritikk og demokratiforståelse. Det kan ikke sies for ofte at i en tid med falske nyheter og økende polarisering, har kampen mot retoriske lettvintheter aldri vært viktigere, sier hun.