- Journalistikk er en del av samfunnssikkerheten

Publisert

Statsministeren la frem sikkerhetsstrategi sist uke. Her pekes det blant annet på at en fri og uavhengig presse er grunnleggende for et sterkt demokrati.

Slik formulerte statsminister Jonas Gahr Støre seg da han 8. mai la frem den første nasjonale sikkerhetsstrategien.

Støre henviste til Einar Håliens kronikk i Aftenposten to dager tidligere.

- Det er positivt at statsministeren sender et tydelig signal om redaktørstyrte mediers viktige rolle. Jeg håper dette også betyr en mer aktiv mediepolitikk, sier MBLs adm.dir. Randi S. Øgrey. 

Sikkerhetsstrategien legges frem mot et bakteppe av den mest alvorlige sikkerhetssituasjonen siden andre verdenskrig, og oppsummerer utfordringene Norge står overfor og regjeringens svar. Det pekes blant annet på at en fri og uavhengig presse er grunnleggende for et sterkt demokrati.

Statsministeren sa også at det er viktig å regulere de globale teknologiselskapene i tett samarbeid med EU, og å styrke befolkningens evne til kildekritikk – med særlig vekt på barn og unge.

MBL peker på at Norge har et godt utgangspunkt, men mediemangfoldet er under press. Selv om norske redaktørstyrte medier er verdensledende i digitalisering av innhold og forretningsmodell, har de ikke, med få unntak, fått etablert en bærekraftig, heldigital forretningsmodell. Yngre mediebrukere er de som i minst grad bruker redaktørstyrte medier.

- Der er avgjørende at mediepolitikken styrkes og det viktigste tiltaket nå er at momsfritaket igjen gjøres plattformnøytralt. Slik kan nyhetsmediene drive utvikling, utvikle formater som særlig når de yngre brukerne og innfrir dere forventinger til journalistikken, sier Øgrey.

Les dokumentet her.