MBL vil skjerme lokalavisene i innovasjonsordningen

Publisert

Mediepolitisk fagsjef Bjørn Wisted og MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey vil unngå at støtteordningen for innovasjon svekkes for de små, lokale mediehusene som ordningen ble opprettet for å støtte.

- Vi trenger mer innovasjon i mediebransjen, men støtteordningene må få økte ressurser hvis flere skal inn i dagens ordning. Hvis ikke svekkes ordningen for lokalaviser. I høringssvaret til departementet har MBL derfor foreslått at medlemsbaserte fagmedier bør få sin egen ordning, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey.

- Lokalavisene står i en krevende omstilling og må øke innovasjonstakten. Vi kan ikke risikere at ordningen svekkes for de små, lokale mediehusene som ordningen ble opprettet for å støtte, sier Øgrey

For sist ordningen ble utvidet skjedde nettopp dette. Bransjen var tydelig på at innovasjonsordningen måtte ha friske midler når den ble utivdet til å omfatte nisje - og fagmedier. Dette ble ikke fulgt opp av Kulturministeren, noe som i praksis fører til at flere medier medier får mindre støtte.

Derfor foreslår MBL at ordningen bør deles slik at det blir en egen, ny ordning gjeldende for nisje- og dybdemedier som har organisasjoner og foreninger som målgruppe

Utfordringen størst hos de minste

Ordningen med innovasjons- og utviklingstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier ble opprettet i 2018 for å støtte små, lokale mediehus med et bredt tilbud av nyhets-, aktualitets- og debattstoff fra ulike samfunnsområder. Lokalavisene står overfor de samme utfordringene som de store mediehusene. De er nødt til å gjennomføre innovasjons- og utviklingsprosjekter, samtidig som de må gjennomføre kostnadskutt, omstilling og endring av forretningsmodeller på grunn av endringer på annonse- og brukermarkedet. Finansieringen av mediehusene er blitt enda mer krevende enn da ordningen ble opprettet.

Ordningen allerede svekket

Da det i 2022 ble foreslått å utvide ordningen til også å omfatte nisje- og dybdemedier, støttet MBL dette men under forutsetning av at ordningen ble tilført friske midler. Det har ikke skjedd. Departementet foreslår nå å utvide ordningen ytterligere gjennom å åpne for at fagmedier som hovedsakelig er rettet mot medlemmer eller ansatte i organisasjoner og foreninger kan kvalifisere for tilskudd.

- Fagmedier er viktige i mediemangfoldet, og kan levere god og viktig journalistikk. Men for å sikre at vi får friske midler må en egen ordning utredes.

For det er en viktig forskjell mellom å finansiere journalistikk i markedet, gjennom abonnement/løssalg og annonsesalg på den ene siden, og i stor grad være finansiert av medlemskontingent eller over organisasjonens eller foreningens budsjett på den andre siden. Det er vesentlig mer krevende å finansiere drift i markedet. Dette gjelder i enda større grad i dag enn da ordningen ble opprettet, sier Øgrey.

Her er MBLs høringsuttalelse