Innstillingen viser til at «Komiteen vil understreke at demokratiets evne til å stå imot hybride trusler, polarisering og splittelse i egen befolkning, henger sammen med tilgang til faktabasert informasjon, innbyggernes selvstendige, kritiske tenkning, samt at vi slår ring om viktige fellesarenaer som frivilligheten, idretten og kulturlivet.
Komiteen mener de frie redaktørstyrte mediene har en sentral rolle i å legge til rette for fri, åpen og faktabasert offentlig debatt.»
Flertallet
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, mener en fri og uavhengig journalistikk gjennom redaktørstyrte medier utgjør et grunnleggende vern mot desinformasjon og en mulighet til å styrke befolkningens motstandskraft mot påvirkningsoperasjoner.
I meldingen fra regjeringen het det blant annet at “Det er svært viktig at medienes funksjoner også blir ivaretatt i kriser og krig” og at “Regjeringen vil legge til rette for at mediene kan levere på dette samfunnsoppdraget også under kriser og krig”. I Stortingets behandling fremmer SV, SP og Venstre forslag om at regjeringen inkluderer redaktørstyrte medier i oversikten over det som anses som kritiske samfunnsfunksjoner.
MBL fremholdt overfor komiteen at i møte med det nye trusselbildet er medienes rolle viktigere enn noen gang. Norge har et godt utgangspunkt, men mediemangfoldet er under press. Selv om norske redaktørstyrte medier er verdensledende i digitalisering av innhold og forretningsmodell, har de ikke, med få unntak, fått etablert en bærekraftig, heldigital forretningsmodell.
-Vi venter at regjeringen styrker mediepolitikken. Det viktigste tiltaket er at momsfritaket igjen gjøres plattformnøytralt slik at de redaktørstyrte nyhetsmediene uten hindringer kan drive utvikling og lage produkter som møter disse brukernes forventninger og krav til formater og presentasjon, sier Øgrey.