Årets avistegning 2016

Nyhet

Publisert

Christian Bloom, fast tegner for VG Helg, er tildelt prisen Årets Avistegning. Blooms tegning av Donald Trump omtales som en særdeles spisset versjon av hvordan USAs nye president fremstår på sitt mest uerfarne og selvopptatte av juryen. Bloom mottok prisen på Medieleder 2017 i Trondheim i dag.

Prisen for Årets Avistegning deles ut av Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Årets jury har bestått av Hanne Skartveit – VG (Juryleder), Bjørgulv Braanen – Klassekampen, Terje Eidsvaag – Adresseavisen og Ørjan Jensen – frilans avistegner.

Her er juryens begrunnelse:

Det var vanskelig å komme utenom Donald Trump denne gangen. Verden er i spill. Trump har skapt uro med sine ulike uttalelser om hvordan han ser USAs rolle i det internasjonale samfunnet. Samtidig har Trump i manges øyne kastet vrak på klassiske amerikanske verdier. Gjennom valgkampen angrep han den frie pressen. Han hånet en krigsveteran og tidligere krigsfange som senator John McCain. Han harselerte med pårørende etter en amerikansk soldat som hadde ofret livet for USA.  

Årets tegning gir oss en særdeles spisset versjon av hvordan USAs nye president fremstår på sitt mest uerfarne og selvopptatte.

Noen vil mene at tegningen av Trump er vulgær, på grensen til det usmakelige. Men tegnerens oppgave er å provosere, å sette på spissen. Vi kan godt føle ubehag – fordi verden tidvis er ubehagelig. Svært ubehagelig.

Årets vinner leverer jevnlig sine arbeider til VG Helg. Som freelancer har han også en bred og omfattende produksjon andre steder. Han lager blant annet bokcovere og reklameplakater – og han har de siste 30 årene operert som grafittikunstner under tilnavnet Coderock.

Vi gratulerer Christian Bloom med årets avistegning!


Christian Bloom fotografert under mottakelsen, Foto: Will Lee-Wright