Inspirerer på tvers av landegrensene

Publisert

Helje Solberg (VGTV) er mentor i WAN-IFRAs Media Professionals Programme på vegne av MBL. - Dette er svært meningsfullt å delta i, sier hun om programmene i Kambodsja, Vietnam og Myanmar.

- Jeg tror at utveksling av erfaringer uansett nivåer og på tvers av landegrensene er bra. Vi er på sett og vis i veldig like situasjoner, så vi har mye å lære av hverandre. Det er mer deling av erfaringer enn det er en-til-en læring fra oss til dem, sier Solberg.Parhester

Hun har vært mentor sammen med Hildegunn Soldal (Dagbladet) i to år nå, og de har jobbet med mange av de samme folkene hele veien, noe hun ser på som verdifullt for programmet.

-For det første så lærer vi mer om hvordan vi kan bistå de på best mulig måte, og det har med tillit å gjøre. Desto mer tid vi har sammen, desto bedre blir vi kjent og desto bedre kan vi bidra til det de har mest bruk for, forklarer VGTV-sjefen og legger ikke skjul på at erfaringene de norske medielederne tar med seg er nyttige også i Sør-Øst Asia.

Digitale løft

- Vi er jo kommet lenger i den digitale transformasjonen, rett og slett fordi internettpenetreringen har vært stor her i mange år. De er i en spe start av den digitale transformasjonen. Et land som Myanmar hadde for kort tid siden marginal internettpenetrasjon så de er papirfokusert fortsatt, det er der penger er, og de står ovenfor store utfordringer i forhold til å flytte deres merkevarer til digitale plattformer. De kan jo gå direkte over på mobil, de trenger ikke gå samme veien som vi har gjort, via desktopen.

Demokratiprosesser

Wan-Ifra har med mentorer med ulik bakgrunn, kompetanse og erfaringer, og det veldig er positivt. Jeg opplever at de som er med setter pris på at vi kommer, og jeg tror det er mer enn høflighet, ler Solberg.

- Vi opplever at vi har fått god kontakt med de medielederne vi jobber sammen med, og har kontakt med dem også utenom periodene vi er i Sør-Øst Asia, forteller hun.

Utfordringene i de forskjellige landene er ulike, ifølge Solberg, og også historien spiller inn.

- Mediesituasjonen er også forskjellig i disse landene. I Myanmar er de for eksempel midt i en demokratiprosess – noe som er uhyre spennende. Vietnam er jo fortsatt kommunistisk, sier Solberg, og forklarer at medielederne i landene de arbeider i står ovenfor helt andre utfordringer enn norske medieledere.

- Det er imponerende hvordan de håndterer den krevende situasjonen de står i. De skal ikke bare håndtere den digitale transformasjonen, de skal håndtere det og bygge opp sterke mediehus i en svært krevende situasjon, sier hun.

MBL er i ferd med å utvide staben av norske mentorer og norsk UD bidrar finansielt til programmene. Foreløpig er Bernt Olufsen (Schibsted) og Rolf Dyrnes Svendsen (Adresseavisen) blitt med på laget og vil fungere som mentorer sammen med Helje Solberg (VGTV) og Hildegunn Soldal (Dagbladet).