Engelske rapporter roper tydelig varsko

Publisert

Foto: Schutterstock.

Rapporten, The Cairncross Review: a sustainable future for journalism, advarer om at nedleggelse av lokale aviser truer demokratiet, og peker på at lokal journalistikk kan forsvinne dersom det ikke settes inn tiltak. Dette vil kunne være en trussel mot «long-term sustainability of democracy» ifølge rapporten. Dette er en av to varsel-rapporter som Den britiske parlamentskomite for digitalisering, kultur, media og sport har fått på sitt bord nylig.

Hvordan skal man sikre uavhengig journalistikk levert av en sterk og bærekraftig presse er utgangspunktet for den uavhengige Cairncross-rapporten som nylig ble publisert i England.

Cairncross-anbefalingene:

Disse inkluderer en markedsundersøkelse for Konkurransetilsynet i det "komplekse og ugjennomsiktige" annonsemarkedet, nye tiltak for å begrense oppførselen til nettplattformene, en undersøkelse av BBCs innvirkning på kommersielle medier, finansiering av støtte til lokale nyhetsutgivere, og skattelettelser som for eksempel vurdere å utvide mva fritak for online publikasjoner.

-Vi gleder oss til å engasjere oss med regjeringen for å diskutere Cairncross-anbefalingene mer detaljert og hvordan disse bør fremmes snarest for å sikre at de støtter uavhengig journalistikk levert av en sterk og bærekraftig presse, sier David Newell fra MBLs søsterorganisasjon, NMA (News Media Association).

Den britiske parlamentskomite for digitalisering, kultur, media og sport har publisert rapporten ‘Disinformation and ‘fake news’: Final Report’. Parlamentskomiteen fastslår at det haster med å regulere teknologiselskapene. Komiteen mener selskapene må overvåkes av et nytt, uavhengig tilsyn, og ansvarliggjøres for skadelig innhold på sine plattformer.

Les rapportene