Lite fremtidsrettet momsforslag

Publisert

-EU har åpnet for å kunne ha teknologinøytrale mva-satser, og en lang rekke land er i ferd med å få på plass reduserte mva-satser for digitale medier. Vi risikerer at Norge blir en sinke, og at det mediemangfoldet som publikum nyter godt av som rammes, sier Randi S. Øgrey som er adm. dir i Mediebedriftenes Landsforening.

All digital journalistikk som er omfattet i loven om redaksjonell fridom i media bør ha mva-fritak, mener MBL. I en fersk høringsuttalelse peker MBL også på store svakheter i flere av forslagene til nytt mva-regelverk.

-Det er skuffende at forslaget ikke er fremtidsrettet, slik regjeringen sier at mediepolitikken skal være. Her må det kraftige forbedringer til. Fritak knyttes til papirutgivelse, og kriteriene som foreslås vil i praksis umuliggjøre moderne digitale utgaver og innovasjon, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey.

MBL fremhever i høringsuttalelsen at e-avis og pdf er produkter som ikke har relevans verken for lesere, annonsører eller utgivere. Det kan derfor ikke være noe alternativ å henvise tidsskrifter til å måtte bruke denne teknologien. 

-Et vilkår om samme utgivelsesplan for digital utgave som tidsskriftet vil umuliggjøre en digital utgave som i praksis vil fremstå som pdf-versjon. Et elektronisk medie fungerer etter en annen logikk, hvor brukerne krever oppdatering når det skjer noe relevant. Vilkåret vil gjøre fritaket svært lite relevant, og ikke ha den intenderte stimulerende effekt, sier Øgrey.

Direktoratet foreslår videre å definere elektronisk tidsskrift slik at det skal bestå av «dokumentfiler med tekst og stillbilder». MBL mener det er helt nødvendig at et vilkår om utelukkende bruk av stillbilder må utgå fordi det strider grunnleggende med hvordan både mediebransjen og det enkelte elektroniske medium opererer. Kun «stillbilder» gir ingen mening for digital publisering og bryter med teknologiens og mediets muligheter og egenart. Det er nettopp disse mulighetene som tidsskriftene må kunne utnytte for å være fremtidsrettede.

Skattedirektoratet foreslår også at der det omsettes flere elektroniske publikasjoner i et samleabonnement, så skal en eventuell avgiftsplikt for en av publikasjonene, «smitte over» på de øvrige.

-Forslaget om at man ikke skal kunne ha mva-fritak når fritatte digitale produkter selges sammen med avgiftsbelagte produkter reverserer deler av fritaket som har hatt god effekt for nyhetstjenenester i snart to år. Det vil være ødeleggende for produktinnovasjon for mange mediehus, og gjøre det langt vanskeligere å spre nyhetsinnhold bredt til publikum, fastslår Øgrey.

-EU har åpnet for å kunne ha teknologinøytrale mva-satser, og en lang rekke land er i ferd med å få på plass reduserte mva-satser for digitale medier. Vi risikerer at Norge blir en sinke, og at det mediemangfoldet som publikum nyter godt av som rammes, sier hun.

Høringsuttalelsen: Høring – merverdiavgiftsfritak for elektroniske publikasjoner