Sverige senker momsen på digital journalistikk

Publisert

-MBL har blant annet i sitt siste høringssvar bedt myndighetene om å legge opp til en fremtidsrettet avgrensing for mediemoms, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey.

Den svenske regjeringen kom denne uken med et lovforslag som innebærer lavmoms til digitalutgavene av aviser, tidsskrifter, bøker og lignende produkter. -Det norske forslaget burde hatt samme avgrensing som det svenske forslaget, sier MBLs adm. dir Randi S. Øgrey

Avgrensning er foretatt mot publikasjoner som er «ägnade åt reklam eller helt eller huvudsakligen består av rörlig bild eller hörbar musik». Publikasjoner som distribueres elektronisk og som tilsvarer print-publikasjoner som i dag har 6 % lavmoms vil være omfattet, men det vil ikke være noe krav om likhet med print-utgaven slik det i praksis er i det norske forslaget om nullsats for elektroniske tidsskrifter som var på høring nylig.

Bærekraftig modell

Det  svenske forslaget er formulert som følger (oversatt til norsk): «I lys av den raske teknologiske utviklingen er det ikke hensiktsmessig å definere i den juridiske teksten hva som utgjør en elektronisk publikasjon. En slik definisjon risikerer raskt å bli foreldet. Den juridiske teksten skal utformes slik at den er bærekraftig i forhold til den teknologiske utviklingen.» 

-MBL har blant annet i sitt siste høringssvar bedt myndighetene om å legge opp til en fremtidsrettet avgrensing for mediemoms, sier Øgrey.

Her er lovforslaget:

Sänkt mervärdesskatt på elektroniska publikationer (pdf 222 kB)