EU-domstolen: Telenors og Telias nulltakseringspraksis er forbudt

Publisert

-Dette er et viktig gjennomslag og vi ser frem til at det blir følges opp i praksis, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey.

MBL har i seks år vært kritisk til 'nulltaksering' fra mobilleverandørene, noe som innebærer at de har forskjellsbehandlet ulike innholdstjenester. Nå fastslår EU-domstolen i en fersk dom at denne typen forskjellsbehandling er forbudt. I lys av dommen har nå Nkom pålagt Telenor og Telia å avslutte tilbud med 'nulltaksering'.

Nulltaksering er et unntak innenfor nettnøytralitetens hovedregel om lik behandling av all datatrafikk, og betyr at mobilbrukeres datakvote ikke belastes når man bruker utvalgte innholdstjenester. Ordningen er en form for prisdiskriminering av utvalgte applikasjoner sammenlignet med øvrige applikasjoner. For eksempel har musikkstrømming kunnet benyttes uten at det forbrukes av sluttbrukerens avtalte datakvote. Det er mobiltilbyderen som frem til nå har besluttet hvilke applikasjoner som nulltakseres, men nå setter EU-domstolen altså en stopper for denne praksisen.

- Dette er et viktig gjennomslag og vi ser frem til at det blir følges opp i praksis. Nulltaksering fører til at valgmulighetene blir redusert  og er negativt både for forbrukere, innovasjon og mediemangfold. Det er derfor godt å se domstolen støtter vår tolkning av reglene og at det skal bli slutt på denne konkurransevridende tjenesten, sier MBLs adm. dir. Randi S. Øgrey.

Se også MBLs høringsuttalelse

Se også Nettavisen, EU setter ned foten