Avisene i Rogaland har tapt over 23 millioner kroner akkurat når vi trenger dem mer enn noen gang

Publisert

Regiondirektør Tone Grindland , NHO Rogaland.

Lokale medier har aldri vært viktigere, og aldri mer sårbare. De trenger målrettede tiltak for å komme seg gjennom koronakrisen, skriver regiondirektør Tone Grindland i Næringslivets Hovedorganisasjon i dagens Gjesdalbuen.

HVOR MANGE er smittet i de ulike kommunene i Rogaland? Er noen på intensiven? Hvordan gjør de på sykehuset? Skal barnehagen stenge? Hva med bussene, hjemmekontoret, skolene og butikkene? Tenk på alle spørsmålene vi har hatt de siste ukene.

GJESDALBUEN HAR vært der for oss hele tiden.

OG NÅ kommer nye - og kanskje enda viktigere: Hvorfor håndterte regjeringen og helsemyndighetene korona-krisen? Hvordan reagerte ordføreren og ledelsen i din kommune? Er vi klare neste gang?

Annonsene som forsvant

ALDRI HAR behovet for faktabasert informasjon vært større. Aldri har mediene hatt større etterspørsel. Og aldri har det vært tøffere å holde det gående. Økonomien til Gjesdalbuen består av to ben: Det ene er inntekter fra abonnement. Det andre benet er annonseinntektene - og det er disse som forsvant over natten med koronakrisen.

DE TOLV avisene i Rogaland har samlet tapt 23,6 millioner kroner i løpet av korona-krisen, ifølge Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

REGJERINGEN HAR definert mediene som en samfunnsviktig funksjon og har bidratt med generelle krisemidler som treffer bredt. Dessverre treffer ikke ordningen mediebransjen godt nok.

De fleste får ikke støtte

FOR BARE fire av ti norske mediehus får støtte. Og det er bare fem av de tolv avisene i Rogaland som faller inn under støtteordningen. De får kompensert en liten brøkdel - 3,4 millioner - av det de taper. Selv om de i skrivende stund har tapt 23,6 millioner, vil de bare få kompensert 3,4 millioner. Mediene selv er enige om at en ordning som kompenserer tapet av annonser vil være treffsikker og dessuten skape forutsigbarhet i en krevende tid.

SAMFUNNET OG de demokratiske prosessene er avhengige av at mediene fungerer som de skal i en krisesituasjon som denne. Mediene tilhører demokratiets infrastruktur. Akkurat nå trenger vi informerte borgere og en god samfunnsdebatt mer enn noen gang. Det får vi ikke dersom mediebransjen raseres. Nå trenger vi hjelp fra myndighetene slik at vi kan fortsette å oppfylle samfunnsoppdraget.

FLERE LOKALAVISER i Rogaland har kuttet mandagsavisen. Alle frilansere er satt på vent. Permitteringstallene øker fra dag til dag - dette i en tid hvor vi trenger flest mulig på jobb.

Denne krisen skiller seg

I DENNE krisen er det lokale myndigheter som har ansvaret for beredskap, smittevern, skole, eldreomsorg og legevakt. Innbyggerne må dermed i langt større grad enn ved tidligere kriser gå til Gjesdalbuen for relevant og fakta-sjekket informasjon.

DET ER reell fare for at mediekartet vil bestå av ganske mange hvite flekker når vi kommer ut av krisen. Altså lokalsamfunn i by og land uten journalistisk overvåkning og nyhetsdekning.

DET ER derfor vi trenger målrettede tiltak som treffer også denne delen av næringslivet. For vi trenger Gjesdalbuen og lokalavisene mer enn noen gang.