Ytringsfrihet og mediepolitikk i Arendal

Foto: Tarald Reinholt Aas, Agderposten/NTB/Ilja C. Hendel/ CF-Wesenberg/Medier24/Altinget/Stortinget/Nationen.

I år flytter medieorganisasjonene inn hos Agderposten der det blir mediescene under Arendalsuka. 16. august arrangeres en debatt om mediepolitikk og en om ytringsfrihet og mediene.

I tillegg vil Agderposten, Fædrelandsvennen, Media City Bergen og en rekke andre aktører sørge for at mye skjer på mediescenen hos Agderposten. Dag for dag guide til Arendalsuka lenger ned på siden.

Hva er Anette Trettebergstuens viktigste prioriteringer i mediepolitikken framover?

Og hva mener opposisjonen om regjeringens mediepolitikk?

Hva sier ytringsfrihetskommisjonens rapport om offentlighet, kildevern, debatten i kommentarfeltene og andre temaer som er særlig aktuelle for de redaktørstyrte mediene?

Dette er blant de spørsmålene som vil bli stilt i de to debattene som medieorganisasjonene står bak.

Tirsdag 16. august kl 11.00 blir det mediepolitisk debatt. Medieminister Anette Trettebergstuen er med. Det er også stortingsrepresentantene Tage Pettersen (Høyre), Freddy André Øvstegård (SV), Silje Hjemdal (Frp) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp).

Debatten ledes av Veslemøy Østrem, ansvarlig redaktør i Altinget. Det blir også innspill og spørsmål fra MBLs Randi Øgrey, NJ-leder Dag Idar Tryggestad og redaktør Øystein Øygarden i Vest-Telemark blad.

Tirsdag 16. august kl 13.00 blir det debatt om ytringsfrihet og mediene. Dagen før har Ytringskommisjonen overlevert sin utredning til kulturministeren. Vi starter derfor med et intervju med kommisjonens leder, Kjersti Løken Stavrum. Deretter blir det debatt. Blant deltakerne er stortingsrepresentantene Lene Vågslid (Ap) og Mahmoud Farahmand (H), Civita-leder Kristin Clemet, Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, NJ-leder Dag Idar Tryggestad og Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Møtet ledes av Kjetil H. Dahle, programleder i TV 2 og medlem i Pressens Offentlighetsutvalg.

Disse medieorganisasjonene samarbeider om debattene:

Norsk Presseforbund, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, Norsk Journalistlag, Norsk Lokalradioforbund, Landslaget for lokalaviser og Norsk Redaktørforening.

Tirsdag 16. august kl 14.00: Ytringsdebatt. Dette året kommer det to rapporter om ytringsfrihet i Norge. I vår la Anine Kierulf frem rapporten «Akademisk ytringsfrihet» og under Arendalsuka leverer leder for Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, frem deres rapport til kultur- og likestillingsministeren. Møt Anine Kierulf og Kjersti Løken Stavrum til debatt og samtale med sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, tirsdag kl 14 under Arendalsuka. Sted: Mediescenen i Agderpostens lokaler. 

Dag for dag guide:

MANDAG

Kl: 12:00 - 13:00 For fattig til å delta: Hvem slipper til på Arendalsuka?
Arr: Agderposten
Sted: Agderposten, "Mediescenen"


Arendalsuka er stedet der "alle" er i august. Men er Arendalsuka for alle - eller bare for de med ressurser fra før?

Kl: 17:00 - 18:00 Ytringsfrihetskommisjonens utredning overleveres

Arr: Arendalsuka og Ytringsfrihetskommisjonen
Sted: Store Torungen

Ytringsfrihetskommisjonen har siden våren 2020 arbeidet med å utrede ytringsfrihetens kår i dagens Norge og å foreslå tiltak for å styrke ytringsfriheten ytterligere. Kommisjonsleder Kjersti Løken Stavrum presenterer hovedpunktene i utredningen og overleverer den til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen på hovedscenen i Kulturhuset i Arenda.

Streaminglenke

TIRSDAG

Kl: 09:00-09:45 Slik får vi frem de nye stemmene i samfunnsdebatten

Arr: Schibsted
Sted: Clarion Hotel Tyholmen

Samme uke som Arendalsuka legger Ytringsfrihetkommisjonen frem sin rapport. Vi ser nærmere på mangfoldet i den norske samfunnsdebatten og spør hvordan vi kan få flere til å ta ordet.

Kl: 10:00-10:30 Hvordan når nyheter og fakta ut til de utilgjengelige?

Arr: Schibsted
Sted: Clarion Hotel Tyholmen

Hvordan kan vi bedre forstå de gruppene som ikke konsumerer nyheter og i liten grad også annen faktabasert informasjon? Gjennom dialog og eksperimentering vil Schibsted x Tinius undersøke hva vi kan gjøre for å nå frem til disse gruppene.


Kl: 10:00-10:45 Hvor blir annonsørkronene av?

Arr: TRY
Sted: Madam Reiertsen

Hvor forsvinner egentlig annonsekronene fra offentlige og private annonsører og publisister? Innføring i økosystemet for kjøp og salg av digitale annonser. Med Schibsted, Norwegian og Adnuntius.

Kl. 11:00 – 12:00 Mediepolitisk debatt

Arr: Fagpressen, Norsk Redaktørforening, MBL, NJ, Norsk Presseforbund, Landslaget for lokalaviser, Norsk Lokalradioforbund,

Sted: Agderposten

Presseorganisasjonene inviterer mediepolitikerne til debatt om rammevilkår og pressens rolle i det norske demokratiet.

Streaminglenke

 

Kl: 11:00-12:00 Utenriksreportere under krig

Arr: Schibsted
Sted: Clarion Hotel Tyholmen

Hvilken rolle spiller journalistikken under en krig, og hvilke erfaringer har våre mediehus gjort seg i et hav av krigspropaganda?

 

Kl: 12.00-12:45 Sjefredaktøren i russiske Meduza kommenterer presset mot russisk journalistikk

Arr: Schibsted
Sted: Clarion Hotel Tyholmen

Ivan Kolpakov, sjefsredaktør i russiske Meduza, kommenterer presset mot russisk journalistikk og hvordan de håndterer dette.

Kl: 13.00-13:45 Redaktører til lunsj

Arr: Schibsted
Sted: Clarion Hotel Tyholmen

Møt sjefredaktørene i Aftenposten, Bergens Tidende og VG til en prat over lunsj. Ledelse av redaksjoner i krigs- og krisetid blir et av temaene.

 

Kl. 16:00-17:00 Fake eller fakta? Og er det egentlig så viktig?

Arr: NCE Media/Media City Bergen
Sted: No1 Sportsbar

Klarer du å avsløre fake news? På Media City Bergens «Fake eller ikke fake?» får du testet dine evner til å gjennomskue falsk informasjon i form av en uhøytidelig quiz. De inviterer også ungdomspolitikere og faktajaktere til en prat om desinformasjon, feilinformasjon og konspirasjonsteorier. Er det fake news så farlig, og bør vi gjøre noe med det?  

Streaminglenke

Kl: 17:00-18:00 Kan teknologigigantene tøyles?

Arr: Arendalsuka, Datatilsynet, Forbrukerrådet, Amnesty
Sted: Arendal kulturhus

Hvilke grep bør vi i Norge ta for å regulere teknologigiganter som Facebook og Google? Store plattformselskaper møter økende kritikk blant annet for brudd på personvern, for å begrense ytringsfriheten og for å manipulere forbrukere. I år kommer EU med nye reguleringer av disse gigantene og presset øker også i USA. På dette arrangementet får vi innsikt i EUs prosesser fra en av de som har ledet forhandlingene. Vi spør også norske toppolitikere, tilsyn og bransje: Hvor langt kan og skal ny politikk gå, og hvilke muligheter har vi for å forme vår egen politikk i Norge?

ONSDAG

Kl: 12:30-13:30 Fanget i fibernettet. Hvordan sikre valgfrihet for forbrukerne?

Arr: MBL
Sted: Clarion Hotel Tyholmen

Hvorfor kan ikke forbrukerne velge tilbyder av bredbånd og TV-pakker like enkelt som man kan bytte strømselskap og bank? I Norge har annenhver innbygger ikke mulighet til å velge bredbåndsleverandør. Det betyr at halve landet lever i et internettmonopol uten valgfrihet.

Streaminglenke

 

Kl: 12:30-13:30 Norsk innhold i global konkurranse

Arr: TV2
Sted: No1 Sportsbar

Mediehus og strømmetjenester kjemper en innbitt kamp om de beste produksjonene. Selv om mer lokalt innhold er etterspurt står norske aktører og norsk innhold i fare for å bli presset ut av sterke internasjonale krefter med billige utenlandske produksjoner. Hvordan kan vi sikre innhold som springer ut fra norsk virkelighet, språk, kultur, og historie i en verden med stadig tøffere internasjonal konkurranse?

 

Kl: 14:00-15:00 Desinformasjon og falske nyheter truer sikkerhet og demokrati – hva er løsningen?

Arr: NCE Media/Media City Bergen
Sted: Agderposten

Med krigen i Ukraina kom falske nyheter og desinformasjon nærmere oss. Falske nyheter og deep fake ble tidlig våpen i krigen, og falske videoer ble spredd i rekordfart – også her i Norge. Krigen og den geopolitiske krisen har dermed forsterket behovet for en samlet innsats mot falske nyheter og desinformasjon. Men hva kan egentlig gjøres, og hvilke løsninger finnes politisk? Og hvordan kan vi benytte teknologi til å avsløre og begrense spredningen av informasjon som er usann?

Streaminglenke

 

Kl: 15:00-15:30 Hvordan avler mangfold innovasjon?
Arr: Schibsted
Sted: Clarion Hotel Tyholmen

Hva er viktigheten av mangfold og hvordan kan det lede til økt innovasjonskraft? Med Sumeet Singh Patpatia, Head of Diversity, Inclusion and Belonging i Schibsted.

 

TORSDAG

Kl: 09:00-10:00 Politisk frokost med Takvam og Ruud

Arr: Altinget
Sted: GRIDs bakgård

Politikk har aldri vært viktigere, hevder vi i Altinget. Stemmer det? Hva står på spill i det politiske året vi har foran oss? Du møter sjefredaktør Veslemøy Østrem i samtale med våre politiske ringrever, Magnus Takvam og Solveig Ruud.  Også Altingets danske redaktør, Jakob Nielsen, deltar.

Streaminglenke

Kl: 11:00-12:00 Mediepolitisk toppmøte

Arr: TV2
Sted: Arendals Fossekompani

TV 2 inviterer medietopper og politikere til en diskusjon om mediehverdag, demokrati og allmennkringkasting.

 

Kl: 13:00-14:00 Kampen om folks tid, tillit og betalingsvilje (LANSERING)

Arr: Amedia
Sted: Castelle Bar & Restaurant

Amedia inviterer til lansering av vårt sosiale eksperiment Kampen om folks tid. Eksperimentet gir et annerledes innblikk i ulike folks medievaner, og viser hvordan fem generasjoner kan oppleve og lever med disse endringene på ulikt vis. Vi tar samtalen om hva endringene betyr for folks mediehverdag, medienes valg og samfunnsutviklingen fremover.

Streaminglenke