Regjeringen har utvidet med ny statsrådspost og utnevnt Karianne Tung til digitaliseringsminister

Publisert

Karianne Tung (AP) er ny digitaliseringsminister. Foto: Stortinget.

- Vi gratulerer Karianne Tung med viktige oppgaver og har forventninger til at en egen statsråd kan ta grep som sikrer jevnere konkurransevilkår mellom mediene og de store tech-gigantene og tar vare på norsk offentlighet, sier Randi S. Øgrey.

For MBL et det særlig to hensyn som gjør seg gjeldene i forholdet til digitale plattformer og formidlere:

- Sikre ivaretakelse av presse-, ytrings- og informasjonsfriheten, den offentlige samtalen og et velfungerende demokrati

- Sikre rettferdig konkurranse i annonse- og lesermarkedet som muliggjør finansieringen av journalistikken og bidrar til et mangfold av økonomisk sunne medier som demokratiets infrastruktur

Myndighetene må bidra til likere konkurransevilkår med tech-gigantene og nye reguleringer på andre felt, må vurderes opp mot negative effekter for mediemangfoldet og demokratiets infrastruktur.  Regjeringen skal blant annet implementere de vedtatte EU-reguleringene Digital Markets Act og Digital Services Act, samt EUs kommende reguleringer innen kunstig intelligens. Det er å forvente at Tung for ansvar for dette, samt digitaliseringsstrategien og regjeringens satsing på kunstig intelligens.

 - Mange mediehus er helt ledende i å ta i bruk ny teknologi, og vi vil gjerne invitere den nyvalgte statsråden til å besøke mediebransjen for å få innsikt i dette og medienes sentrale rolle som motvekt til mange av de problematiske sidene ved teknologigigantene. I møte med en stadig sterkere strøm av feil- og desinformasjon er det redaktørstyrte medienes rolle viktigere enn noensinne, avslutter Øgrey.

Les også:

- Vil at Stortinget skal kalle tech-gigantene inn på teppet

- Høringssvar personvernkommisjonen